Itthon

Hárommillióért válaszol az I. kerületi önkormányzat

Úgy tűnik, a Budavári Önkormányzat vezetése nem szívesen osztaná meg a nyilvánossággal, miként gazdálkodik a kerület bérlakásvagyonával, ugyanis csaknem hárommillió forintot (pontosan 2 819 460 forintot) kér a hivatal a Magyar Nemzettől az ingatlan-bérbeadások részleteit tartalmazó közérdekű adatokért.

A Magyar Nemzet többek között azt akarta megtudni az önkormányzattól, hogy hány lakása van a kerületnek, mekkorák, mennyiért adják ki azokat. Azt is kérték, hogy az érvényes bérleti szerződések másolatát (anonim formában) kapják meg. Na ezért kér hárommilliót a polgármesteri hivatal. Nagy Teodóra jegyző szerint ez a „hivatal alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”. Mintegy ezerötszáz bérleti szerződésről van szó, amelynek átadása a kollégája számára 1470 munkaórába kerülne. A jegyző válaszát egyébként úgy értelmezik – mivel egy kollégáját említi –, hogy ha kifizetnék a pénzt, az adatokra akkor is több mint kilenc hónapot kellene várni.

A kérdés viszont közérdeket érint, hiszen önkormányzati lakásokról van szó, amelyeket a piaci bérleti díj töredékéért osztogatnak  a Fidesznek fontos embereknek. Kezdve rögtön Nagy Gábor Tamás polgármesterrel, aki úgy bérel nyolcvanezer forintért egy 71 négyzetméteres lakást saját önkormányzatától egy patinás műemlék házban, hogy van saját lakása is. Aztán kiderült, hogy a polgármesteré nem egyedi eset, hanem a rendszer része.