Itthon

Hadházy: Módszeresen dézsmálják a kutatási pénzeket

Szabályellenes módon részben uniós pályázatokból finanszírozzák egyes felsőoktatási intézmények az oktatóik bérét, így milliókat fordítanak a kutatásra, fejlesztésre szánt pénzekből bérköltségekre – állította Hadházy Ákos az LMP társelnöke a Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztató sorozat mai, 33. rendezvényén. A politikus szerint a túlárazott személyi költségek célja, hogy “a hatalomra előbb-utóbb veszélyes, gondolkodó embereket így megvásárolják”.

Több olyan oktató kereste meg a politikust a felsőoktatásból  – részben a nevük vállalásával, részben névtelenül –, akik szerint nyílt, államilag támogatott csalásokat követ el több felsőoktatási intézmény, mondta Hadházy. Egy nemzetközi hírű professzor például azt állítja: Pálinkás József, az MTA egykori, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal jelenlegi elnöke nyíltan arra biztatja a kutatókat, hogy úgy adják be a kutatási  pályázatokat, hogy a személyes költségek a teljes pályázati összeg több mint 60 százalékát jelentsék. Tehát  például egy egymilliárd összköltségvetésű sejtbiológiai projektben a 400 milliós anyagköltség mellett 600 milliós személyi költség betervezése azt jelenti, hogy egy átlagos egyetemi tanári fizetést alapul véve 50 professzori munkaév fizethető ki a projektből.

A politikus olyan esetről is beszámolt, amikor az egyetemi  dolgozókkal aláíratták a megbízási szerződést, de ők az abban foglalt pénzt soha nem kapták meg, s van olyan, hogy az uniós pénzt ugyan megkapja az illető, viszont ezzel párhuzamosan a fizetését csökkentik.

Korábban Hadházy beszámolt egy esetről, amikor rákkutatás címén jutott óriási pénzekhez  egy tanácsadó cég. Akkor az érintett cég elküldte a politikusnak a projekt költségvetését: eszerint a 420 millió forinton a tanácsadó cég (90 millió), egy kutató magáncég (146 millió) és a szegedi egyetem(185 millió) osztozkodott. Hadházy szerint a magáncég  108 millió anyagköltséget és 36 millió bérköltséget,  az egyetem 37 millió anyagköltség mellett 147 millió forint személyi költséget számolt el. A cég azonban véletlenül nemcsak a projekt költségvetését, hanem magát az elkészült kutatási anyagot is elküldte az ellenzéki politikusnak, aki így megtudta: olyan  egyszerű vizsgálatokról volt szó, amelyeket  maximum egy professzor, egy-két doktori hallgató és egy-két laboráns el tudott volna végezni, ehhez képest a projekt során egymilliós bruttó havi bérrel számolva tizenkét professzor éves bérét költötték el erre.

Hadházy Korrupcióinfóin mostanra hagyománnyá vált, hogy a nevetségességig is elképesztőnek tűnő sztorikkal teszi könnyedebbé a súlyos milliárdoktól elnehezülő hangulatot: míg a legutóbbi alkalommal többek között  a Törődés nimfái névvel alapított, illetve a hátrányos helyzetű informatikusok munkaerő-piaci helyzetének javítására létrehozott szociális szövetkezetek keltettek derültséget a sajtótájékoztatón, a politikus most az egri főiskola meglepő projektjeiből válogatott.

A Laude Kft. 14 millióból nemzetközi K+F és innovációs együttműködések jó gyakorlatait gyűjtötte össze, adaptálható modelleket  tárt fel, s a tudományos együttműködések potenciális irányait mérte fel, illetve ugyanez a cég 14, 6 millióból nemzetközileg bevált gyakorlatokat kutathatott a tudományos együttműködésről. Végzett dokumentumelemzést és kérdőíves felmérést is 8,6 millióért a hallgatói lemorzsolódás adatainak és hátterének elemzésére, és 23,4 millióból az Egészségfenntarthatóság-öngondoskodás kertpedagógiai alapokon című projekt keretében szakértőként működtek közre az iskolai képzési programmodulok, a pedagógiai koncepció kidolgozásában.

Az egri főiskola által a fenti feladatokra megbízott cég , a Laude Kft. tulajdonosi körének  nem ez az első közpénzes megbízása: korábban az Átlátszó írt arról, hogy egy, a legszegényebb társadalmi csoportok megsegítésére létrehozott projekt keretében a Türr István Képző és Kutató központ két – akkor offshore hátterű – céggel is szerződött, amelyek a fenti cég tulajdonosi köréhez voltak köthetők.