Itthon

A fideszes propagandagépezet újabb felfoghatatlan lejáratási kísérlete

A Fidesz elmúlt években felépített pártsajtója teljes fokozatra kapcsolva kezdte el az LMP-s Hadházy Ákos karaktergyilkosságát. Az ellenzéki párt vezetőjét ráadásul éppen egy olyan témával próbálják besározni, amelyben a Fidesz vastagon benne van: az állami földpályázatok körüli visszaélésekkel.

A 2016 óta a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosként tevékenykedő Andy Vajna azután vásárolta meg a TV2-t, hogy Orbán Viktor és a Fidesz mögött álló pénzember, Simicska Lajos nyilvánosan összevesztek egymással. Vajna részben a saját vagyonából, részben az állami tulajdonú Eximbanktól kapott hitelből (tehát közpénzből) vásárolta meg a Simicska-médiabirodalomról leválasztott (elperelt) tévécsatornát. Az Eximbank a sajtóhírek szerint a tranzakcióhoz több mint 6,7 milliárd forint hitelt biztosított, később további 1,2 milliárdos hitelt toltak a TV2-be. (Kedden derült ki, hogy a TV2 Média Csoport Zrt. piaci hitelre cserélte az állami hitelt.)

A Simicska-médiabirodalom pálfordulása után a TV2 vált a Fidesz pártsajtójának zászlóshajójává. A csatorna már hosszú ideje nagyon durva politikai támadásokat, lejáratókampányokat és karaktergyilkosságokat intéz – és valamiért pont mindig a Fidesz ellenfelei kerülnek a célkeresztbe.

Emlékezetes volt, amikor az Orbán-család vagyonosodását firtató Juhász Péterre szálltak rá (mondván, miből telik neki albérletre). Legutóbb Vona Gáborról híresztelték azt, hogy gyurcsányosodik, és azt is, hogy homoszexuális orgiákon vett részt. A TV2 most Hadházy Ákost, az LMP társelnökét, antikorrupciós szóvivőjét találta meg. A TV2 lejáratókampányai mögötti logika a következő: azokat a politikai szereplőket akarják bemocskolni, akik:

  • kellemetlenné váltak a kormányzat számára, mert a Fidesz korrupciós ügyeit feszegetik,
  • szélesebb közönségnek tudják mindezt elmondani (ezért a Fidesz veszélyesnek ítéli őket).

Hadházy éppen megfelel mindkét kritériumnak. Heti rendszerességgel tartja korrupcióinfó nevű sajtótájékoztatóját, amelyen újabbnál újabb kormányzati visszaéléseket tár a nyilvánosság elé. Az LMP-s politikus az elmúlt időszakban több fideszes korrupciós ügyet is feszegetett és kellemetlenné vált a kormánypárt számára. Hadházy sok más mellett bemutatta, hogy Simonka György dél-békési fideszes képviselőhöz köthető vállalkozások csapolják meg az EU-s támogatásokat, és azt, hogy egy kormányközeli vállalkozásnak sikerült alaposan elrontania a szekszárdi polgármesteri hivatal felújítását. Vagy azt, hogy a kormányzat módszeresen dézsmálja a kutatásra fordítható EU-s támogatásokat. De ő volt az, akit kiröhögtek a fideszes képviselők, miközben az Országgyűlésben a magyar egészségügy siralmas állapotáról, azon belül a kórházi fertőzések okozta halálesetekről beszélt. Felcsútra is elkísért egy német tévéstábot, ahol rendőri intézkedés alá vonták Orbán Viktor házának közelében.

A TV2 esti híradója hétfő este Milliárdos földmutyi Tolnában címmel sugárzott adást, ebben azt híresztelték, hogy Szekszárd környékén Twickel György és üzlettársai strómanokon keresztül több százmilliós értékben licitálnak a földekre. Hadházy Árpád, az LMP-s politikus édesapja pedig, aki egyben a megyei agrárkamara elnöke, Twickel György cégében vezető pozíciót tölt be. Ez lett volna a nagy összefüggés.

Az ellenzéki politikust az állami földpályázatok körüli sejtetéssel besározni, már csak azért is különösen arcátlan, mert tényszerűen kimutatható, hogy a Fidesz által megalkotott jogszabályok mentén levezényelt állami földpályázatokon pont a Fideszhez közel álló emberek járnak jól. Értsd: a Fidesz nyakig ül a földpályázatok körüli botrányokban. Ángyán József, aki a második Orbán-kormányban, 2010–2012 között, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt, nemrég tette közzé a földárverések Fejér megyei eredményeit összesítő tanulmányát. A dokumentum címe: Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás. Elemzésének végén Ángyán József azt írja, hogy az állami földpályázatok kapcsán:

korrupt, legújabb kori feudális, hűbéribirtok-adományozó, klientúraépítő rendszer körvonalazódik.

Hadházy Ákos a szekszárdi önkormányzat Fidesz-képviselőjeként kezdte karrierjét. Ő hozta nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket, amelyekből kiderült, hogy a fideszes önkormányzati vezetés pártszimpátia alapján osztogatja a trafikengedélyeket. Hadházy ezután távozott a Fideszből és az ellenzéki LMP soraiban folytatta a politizálást. (Az botránynak semmilyen következménye nem lett, az ügyészség a hangfelvételt nem találta elegendőnek vizsgálat indításához.)

Hadházy a Facebookon reagált arra, hogy a TV2 megpróbálja besározni. Azt írta:

„Az ember kicsit mindig örül a lejáratásnak, mert ezek szerint zavarja a kormányt, amit csinál. A TV2-nek tegnap elmondtam, hogy mivel az eddigi 49 korrupcióinfóm közül eddig egyetlenegyen vettek részt, már azt hittem, hogy tönkrementek… De megnyugodtam, hogy az én lejáratásomra van energia és pénz a kormányzati hirdetésekből. Ja, ha valakit esetleg a tények is érdekelnek, hogy hogyan »kerültem én közel a földmutyihoz«: édesapám toxikológus szakállatorvosként a minőségbiztosításért felelős igazgató a Szekszárdi Mezőgazdasági Zrt.-nél. A cég »német« tulajdonosa – egyébként az egyik legősibb magyar család tagja, Zichy Mária grófnő fia – állítólagos földügyeit gondolták a kormánypárti szolgák alkalmasnak a lejáratásomra. Édesapám egyébként 6,5 hektár szőlőt művel, harminc év alatt apránként vásárolta a területeket és mindet saját kezűleg (szó szerint) telepítette el. (Némileg eltérő siker ez M. Lőrinc felcsúti gázszerelőhöz képest, aki pedig három év alatt jutott 5700 hektár földhöz).”

Egy másik posztban pedig ironikusan megjegyezte, „valami azt sejteti, hogy a »Tények« szerint fogok én még ellenzéki pártvezető kollégákkal azonos nemű orgiákon részt venni. :)”. Hadházy szerint azért állították rá a Fidesz propagandahengerét éppen most, mert Orbán Viktor talán sérelmezi, hogy az LMP bemutatta „azt a paranoiát, ami a királyi várban épülő palotája építését körbeveszi”.