Itthon

Elég kell, hogy legyen a népszavazáshoz: 266 ezer olimpiai aláírást adott le a Momentum

266 151 aláírást ad le Fővárosi Választási Irodán a Momentum Mozgalom a Nolimpiás aláírásgyűjtést követően.

Több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze 30 nap alatt a budapesti olimpiáról rendezendő népszavazás érdekében.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke az aláírási ívek leadásakor elmondta: a 16 órakor lejáró határidő előtt két órával 266 151 szignót vittek a Fővárosi Választási Irodába. Azt mondta a gyűjtésről, hogy a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb időszaka volt.  Tarlós István kijelentésére („ha elegendő aláírás gyűlik össze, el kellene gondolkodni a pályázat visszavonásán”), azt mondta: gyávaság és árulás lenne, ha most visszavonnák, most már döntsön a népszavazás. Az mindenesetre bebizonyosodott: Orbán, a Fidesz és Tarlós rosszul tették, hogy nem kérdezték meg az embereket az olimpiáról.

A voksolás kiíráshoz 138 ezer budapesti aláírása szükséges, ezt jelentősen túlszárnyalta a gyűjtés. Erre azonban szükség is van, mert az eddigi tapasztalatok alapján az aláírások negyedét-harmadát utólag, ez ellenőrzés során érvénytelennek találja a választási bizottság. Most különösen sok érvénytelen szignóra lehet számítani, mert csak a budapesti lakcímmel rendelkezők aláírása számít, ráadásul nagyon sokan többször is aláírtak. Van, aki jószándékból, a de a legtöbben az érvénytelen szavazatok számának növelése érdekében. Ha valaki tízszer aláírt, az egy érvényes és kilenc érvénytelen szignónak számít. Így szükség is van a 138 ezret jóval meghaladó aláírás összegyűjtésére.

A Momentum aktivistái összesítik az íveket
Fotó: Kökényesi Gábor

Mostantól 45 napja van a Fővárosi Választási Irodának, hogy ellenőrizze az aláírásokat. A népszavazás tényleges időpontja azonban nagyon sok mindentől függ, a választási szervek hatékonyságától, a bíróság gyorsaságától, de főleg a Fidesz politikai akaratától – foglalta össze a lehetőségeket az Index. Akár már május közepén is megtarthatják a népszavazást, de simán el lehet húzni október végéig is, miközben a NOB szeptember 13-án dönt a 2024-es olimpia helyszínéről.

De az is bőven elképzelhető – sőt az előzményeket ismerve talán a legvalószínűbb forgatókönyv –, hogy a Fidesz a vasárnapi népszavazásos voksoláshoz hasonlóan kármentésbe fog és maga jelenti be, hogy nem pályáznak az olimpiára. Így – elengedik ezt a történetet, mert már látszik, hogy jól nem lehet belőle kijönni”. Egy népszavazás több hónapra elég kampánylehetőséget és mobilizációs erőt jelentene az ellenzék számára, ezt pedig nem akarják vállalni.

Ráadásul a népszavazás kimenetele sem éppen kérdéses: a fővárosiak jelentős többsége elutasítja az olimpiarendezést.