Pénz

Évente negyven-ötvenezer emberrel csökken a munkaképes korú népesség Magyarországon

A munkaerőhiánynak elsősorban demográfiai okai vannak, a munkaképes korú népesség fogyása miatt évente negyven-ötvenezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon, és a probléma vélhetően még évtizedekig fennáll majd – mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke csütörtökön a köztévé M1-es csatornáján.

Rolek Ferenc szerint a szakmunkásmunkaerő-hiánynál további gondot okoz, hogy a szakmunkás-életpálya már kevésbé vonzó a fiatalok számára, mint húsz-harminc évvel ezelőtt.

A szakemberhiánnyal érintett területek közül példaként említette az építőipart, ahol építőipari szakmunkásokat keresnek, és a vendéglátást, ahol szakácsot és felszolgálót nehéz találni. A szövetség alelnöke azonban úgy véli, hogy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén jelen van.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a szakemberhiány révén nőnek majd a fizetések, azonban mivel a problémának demográfiai okai vannak, ezért a béremelés nemzetgazdasági szinten nem oldja meg a munkaerőhiányt. Ráadásul nehezíti a helyzetet a munkavállalási célú kivándorlás Nyugat-Európába.

Rolek Ferenc hangsúlyozta: azok a cégek, amelyek nem bírják a piaci versenyt és nem tudnak olyan hatékonysággal termelni, hogy munkaerőhiány miatt megemelkedett béreket kigazdálkodják, „elvéreznek” majd. Ez a fajta veszély az MGYOSZ alelnöke szerint elsősorban a magyar kis- és közepes vállalkozásokat fenyegeti.

(Híradó.hu)