Tudás

Nagy bajban vannak a gyűrűsfarkú makik

Madagaszkár egyik ikonikus főemlőse veszélyben van. Az egyik legnagyobb gondot manapság a külszíni fejtésű zafírbányák jelentik, amelyek több ezer embert vonzanak a szigetről, ami gyors és kiterjedt erdőpusztításhoz vezet.

A brit columbiai Victoria Egyetem és a boulderi Colorado Egyetem közös tanulmánya szerint a gyűrűsfarkú makik egyedszáma az ismert állományokban kevesebb mint kétezer-ötszáz egyedre csökkent Madagaszkáron, az egyetlen helyen, ahol megtalálhatók.

A hanyatlás elsősorban élőhelyük pusztulásának, a bozóthúsvadászatnak és az illegális vadkereskedelemnek folyománya – fejtette ki Michelle Sauther, a vizsgálat társszerzője a Colorado Egyetem közleményében.

A Lisa Gould vezette vizsgálat feltárta, hogy Madagaszkárnak csak három olyan területe van, ahol a főemlősöknek több mint kétszáz egyede megtalálható. Tizenkét helyszínen az állomány alig éri el a harminc egyedet, és felfedeztek tizenöt olyan régiót is, ahol ezek a makik vagy lokálisan kihaltak, vagy pedig nagy valószínűséggel a közeljövőben eltűnnek. A friss tanulmányt a Primate Conservation folyóirat közölte.

Forrás: redOrbit

Sauther kiemelte, hogy a gyűrűsfarkú makik ökológiai szempontból jól adaptálódnak és képesek zord körülmények között is fennmaradni, ezáltal hanyatlásuk arra utal, hogy a sokkal különlegesebb igényű makifajok helyezte még súlyosabb lehet.

Az élőhelyek pusztulása különösen súlyossá vált az utóbbi években. Az egyik legnagyobb veszély manapság a külszíni fejtésű zafírbányák képében jelentkezik, ezek több ezer embert vonzanak a szigetről, ami gyors és kiterjedt erdőpusztításhoz vezet.

Madagaszkáron több mint 22 millió ember él, nagyjából 90 százalékuk kevesebb mint naponta két dollárból. A szegénység lehet az egyik oka az állatok és élőhelyük pusztulásának.

Sauther szerint valószínű, hogy a nyomás alatt a gyűrűsfarkú makik populációja összeomlik. A friss eredmények korai figyelmeztetésként szolgálnak, hogy mielőbb cselekedjenek védelmükre.

(Forrás: Híradó.hu)