Külföld

Elszabadult az erőszak az amerikai szélsőjobb tüntetésén, egy autó a tömegbe hajtott

Rendkívüli állapotot hirdettek szombaton a Virginia állambeli Charlottesville-ben a szélsőjobb tervezett felvonulása előtt kitört összetűzések miatt. Egy antirasszista tüntető életét vesztette egy szándékos gázolásban.

Az összetűzésekben többen megsérültek és letartóztatások is voltak. A rendőrség nem közölt adatokat.

A virginiai Charlottesville-ben az alt-right, a fehér szuprematista és a neonáci szervezetek akartak felvonulást tartani „Egyesítsd a jobboldalt” felkiáltással, két órával kezdés előtt azonban ellentüntetők jelentek meg a gyülekező helyszínén, az Emancipation Parkban, összetűzések törtek ki, a két fél puszta kézzel és botokkal vívott közelharcait pedig a könnygázgránátokat is bevető rendőrségnek kellett megfékeznie. Virginia állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a városban. Terry McAuliffe  elfogadhatatlannak nevezte a történteket – illetve a retorikát is – és emlékeztetett, hogy a szólásszabadság nem az erőszak szabadságát jelenti. A szélsőjobb felvonulását aztán a hatóságok mindössze 20 perccel kezdés előtt törvénytelennek nyilvánították és betiltották.

Forrás: Twitter / Richmond Times-Dispatch

Két órával az összetűzések után egy kocsi nagy sebességgel több száz tüntető közé hajtott. Szemtanúk szerint a szürke Dodge Charger szándékosan gázolt az alt-right ellen tüntető tömegbe, több sérültet hagyva maga után. A kocsi sofőrjét – egy szakállas, vékony fehér férfit – őrizetbe vettek. A támadásról készült videót – csak erős idegzetűeknek – ide kattintva lehet megnézni.

Forrás: Twitter / Richmond Times-Dispatch

Az AP hírügynökség úgy tudja, hogy a gázolásban 19 ember sérült meg, Mike Signer polgármester később a Twitteren azt írta, hogy az összetűzésekben egy ember életét vesztette. A városvezető mindenkit arra kért, hogy egyszerűen menjen haza.

Donald Trump Twitter-bejegyzésben ítélte el a jobboldali aktivisták és az ellentüntetők összetűzéseit és sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak. „Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök.


Később, a halálhír bejelentése után Trump személyesen is a nyilvánosság elé állt, elítélte a „több oldalon” is gerjesztett erőszakot, és azt mondta, hogy az amerikaiak bőrszínükre, származásukra, vallásukra és politikai hovatartozásukra tekintet nélkül elsősorban amerikaiak.

Forrás: Twitter / VA State Police

A demonstrációt a szélsőjobboldali csoport azért szervezte, hogy tiltakozzék Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen az Emancipation Parkból. Lee az Egyesült Államokat 1861 és 1865 között emésztő polgárháborúban a déli, konföderációs seregek vezetője volt, sokak számára a rabszolgatartó déli államok konföderációjának jelképe. A szélsőjobb már péntek este fáklyás felvonulást tartott a szobornál és a Univerity of Virginia területén. Sokan konföderációs zászlókat lobogtatva jelentek meg. A demonstráción feltűntek a fajvédő Ku Klux Klan képviselői is.

Forrás: Twitter / Richmond Times-Dispatch

Charlottesville liberális város az elsöprő többségében konzervatív Virginia államban. A novemberi elnökválasztáson a charlottesville-iek 86 százaléka Hillary Clintonra szavazott, a város vezetése az elmúlt időszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy a nyilvános terektől, utcákról, középületek elől eltüntesse a fajgyűlölő és rabszolgatartó múltra emlékeztető utcaneveket, táblákat, szobrokat. Ekkor kapott új nevet a Lee Park is – ahol a tábornok eltávolítandó szobra áll – és a másik konföderációs tábornokról, Thomas Jacksonról elnevezett parkot is átkeresztelték Justice Parknak.

Figyelemteméltó egyébként – emlékeztetett a Buzzfeed –, hogy Trump az antirasszista tüntető halála után sem volt hajlandó egyértelműen elítélni a szélsőjobbot, csak „több oldal” által gerjesztett erőszakról beszélt, annak ellenére, hogy a mögötte álló Republikánus Párt prominens képviselője közül sokan felszólaltak az alt-right ellen. Paul Ryan, a washingtoni képviselőházi elnök a Twitteren „undort keltő” felvonulásról írt, az elnöki beszédet követően pedig Cory Gardner, a Republikánus Nemzeti Bizottság szenátusi bizottságának az elnöke pedig azt követelte, hogy Trump „nevezze nevén a gonoszt”, és mondja ki, hogy ami szombaton történt, nem volt más, mint belföldi terrorizmus.

Charlottesville-ben eközben egy golfpályán lezuhant egy rendőrségi helikopter – írja Daily Progress –, valószínűleg egyike azoknak a légi járműveknek, amelyeket bevetettek az erőszak megfékezését célzó városi akcióban.