Zámbó Jimmy dala gyógyította meg a román nőt, aki ettől magyarrá változott

2018. január 18., 16:07

Szerző:

„A szívem magyar / Nincs bennem kérdés / Semmi nem tisztább / Nincs semmi más” – így szól Roxana Tudor Pont című verse, amelyben a magyar nyelv és kultúra iránti szerelméről vall. A dél-romániai születésű, bukaresti reklámmenedzser életét harmincöt évesen egy baleset fenekestül felfordította. Olyan spirituális élmények érték, amelyek hatására rádöbbent, hogy tősgyökeres oltyán létére „mi egy vérből valók vagyunk”. Azóta időt és energiát nem sajnálva törtet kitartóan a magyarrá válás útján, követve szíve parancsát. Roxana a Magyar Hírlapnak mesélte el élete történetét. 

A beszélgetésből egyebek mellet megtudhatjuk, hogy Roxanának korábban semmiféle kötődése nem volt a  a magyar kultúrához: a szinte magyarmentes Olténiában nőtt fel. Csak nyolc évvel került  Bukarestbe, de aztán 2015-ben egyszer csak szó szerint rázuhant egy könyvespolc.

Roxana Tudor
Fotó: Facebook/Roxana Tudor

A baleset miatt ágyhoz volt láncolva,miközben állandóan egy furcsa magyar zene visszhangzott a fülében: Zámbó Jimmy egyik dala,  amely enyhítette a fájdalmát és  megnyugtatta. Már lábadozott, amikor elkezdte kutatni ezt  „az édes nyelvet„  amelyen Jimmy hozzá szólt. Elkezdett magyarul tanulni, végül a részévé vált a nyelv. Egymás után vette  a magyarkönyveket, magyar zenéket hallgatott, magyarokkal barátkozott.

A családja és  barátai az egészet rossz viccnek gondolták, remélték, ha meggyógyul. De végül ők is elfogadták, hogy

a szíve már magyar.

A munkahelyén már „magyar hölgy” a beceneve.

Imádja Budapestet,  amikor Jókai Mórtól olvasta az És mégis mozog a földet, lenyűgözte, hogy a mester mennyire úgy írta le a korabeli fővárost, ahogyan ő is  elképzelte.

Keserédes érzés volt, nem véletlenül vigad sírva a magyar.

Ha legközelebb jön, természetesen virágot is visz Zámbó Jimmy sírjára.

Roxana kedvenc magyar zenéit tekintve elmesélte, hogy a székely himnusz volt a csengőhangja, de szereti az Ismerős Arcokat, Eddát, az Omegát, Koncz Zsuzsát, Rúzsa Magdit és a Budapest Bárt is.

Ami az irodalmat illeti, legközelebb Vörösmarty Mihály Szózata áll hozzá, valamint József Attila Tedd a kezed című verse. Kedvenc étele a gulyás, a paprikás, a meggylevest, a pörköltet és a pacalpörköltetés a kolbász, nagy szerelme a Csíki sör.

Nagyon vágyik rá, hogy egyszer magyar állampolgár lehessen.

„Harmincöt évet éltem le románként, és magyarként születtem újjá.

Minden este elimádkozom a Miatyánkot magyarul, és remélem, a Jóisten is segít majd, hogy támogassam a magyar szellemiséget a világon" – összegzett Roxana.