Van egy ország, ahol szokás pénzbeni kártérítést fizetnie a szakító félnek egy kapcsolat vége után

2018. május 16., 15:48

Szerző:

Egy bárhoz riasztották a rendőröket Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangcsouban, miután a pincérek magára hagyott csomagot találtak egy asztalnál. A táskában óriási összeg, kétmillió jüan (átszámítva több mint 83 millió forint) volt.

A rendőrségnek sikerült előkerítenie a tulajdonost, aki legnagyobb meglepetésükre azt mondta, a táska volt barátnőjénél kellene hogy legyen, a benne lévő összeg egy szakítási díj.

Fotó: Pixabay

Míg általában egy kapcsolat végén egymás fogkeféit, pizsamáit adjuk vissza a másiknak, Kínában magasabb szintre emelték a dolgot, és sokan már szakítási fájdalomdíjat adnak hosszabb kapcsolatok végén – hívja fel a figyelmet az ügy kapcsán a BBC. Az összeg nagysága egyeseknél attól függ, hogy nagyjából mennyit fektetett (főként anyagilag, de időben is) a kapcsolatba az elhagyott fél, mások aszerint számolják ki, hogy milyen súlyos érzelmi károkat okoz majd a sértettnek az, hogy elhagyják. A díjat ugyanis a szakító fél fizeti a hoppon maradt szerelmesnek.

Mivel a kínai hagyományok a házasodást helyezik előtérbe, a nők hajlamosak feladni karrierjüket, hogy kedvére tegyenek partnerüknek, illetve, ha lehorgonyoznak valaki mellett, aki később elhagyja őket, akkor éveken át elesnek attól a lehetőségtől, hogy megtalálják életük párját. Mivel nem kötelező tranzakcióról beszélünk, ezért az elmondható, hogy az esetek többségében férfiak fizetnek kompenzációt a nőknek. 

Voltak kivételes esetek is, mint azé a nőé, aki nagyon pontosan kiszámolta, hova vitte és mennyit költött rá párja kapcsolatuk évei alatt és szerette volna az utolsó fillérig visszafizetni neki. Vagy azé a férfié, aki pénzt követelt volt barátnőjétől, amiért az dobta őt, mert kopasz lett.

Más esetek ennél sokkal súlyosabbak. Egy Szecsuán tartományban élő férfi volt szeretőjétől követelt pénzt, miután megtudta, hogy annak több másik szeretője is volt kapcsolatuk alatt. Mindketten házasok voltak és öt éven át találkozgattak, a férfi pedig többször adott a nőnek pénzt, hogy vegyen magának szép ruhákat. Amikor a nő nem akart szakítás díjat fizetni, a férfi elment a házához és leöntötte savval több családtagját.

A hangcsoui férfi táskája és a kétmillió jüan végül visszakerült hozzá. Mint kiderült, volt partnere nem fogadta el a pénzt. Nem érezte, hogy az kompenzálná.