Ujjé, nem lesz kannásbor a karácsonyi vásáron!

2017. november 10., 15:13

Szerző: Bárkay Tamás

A sajtómunkásosztály válogatott delegáltjai és más prominens meghívottak fejedelmi igényű tápanyag-ellátásának keretében ma délben hivatalosan is megnyílt a Vörösmarty téri Adventi és Karácsonyi Vásár.

A magyaros gasztronómia és kézművesség legerősebb kitelepülésén valami különös, destruktív dacból kifolyólag „Hüttének" nevezett lokálban Bán Teodórától, a főszervező Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetőjétől sok más mellett megtudhattuk, hogy az idei vásár számos perspektívából egészen mást mutat majd, mint mint a korábbiak. Hogy mást nem mondjunk (de persze fogunk), december 31-ig hetente más és más apropó köré szövik a gasztronómiai kínálatot. Így például az első héten Szent Márton, azaz a liba és az újbor lesz a kiemelt attrakció, később a vadételeket, a töltött káposztát, a halat, a hanuka ünnepkörének delikátjait, és a malacsültet illesztik bele hasonlóképpen a forgatókönyvbe.

A pannon kézművesség legjobb 120 képviselője is számos kellemes meglepetéssel szolgál, a konokul hagyományőrző formák és anyagok mellett a legszebb tradíciók alapján újragondolt kompozíciókkal is nagy számban találkozhat a nagyérdemű – helyezték kilátásba. A vásárban kínált felhozatalt avatott zsűri engedte az emberek közé – ez a gasztronómiai kínálat alapanyagaira is is igaz – biztosítottak. Így például határozott ígéretet kaptunk, hogy ezúttal kizárólag a legkiválóbb honi pincészetek kínálatából válogatják majd a forralt borok alapanyagát is. Eszerint ilyet az idén már aligha fényképez bárki:

Mulatós bor a vásárban, a 444 olvasójának fotóján
Fotó: 444/olvasó

A vásárszervezők 160 programmal készülnek a megújult színpadon. Lesz népzene, jazz, crossover, alternatív zene, blues, és soul is. A Gerbeaud ház homlokzatán úja fényfestéssel kápráztatják el a publikumot.

Közben nem feledkeznek meg azokról sem, akiknek nem áll módjukban egy kisebb, kopottabb keretezésű Canaletto áráért sült kolbászt enni: megszervezték az úgynevezett jótékonysági advent naptár c. projektet, amelynek keretében a a Magyar Kézműves Szövetség tagjai ötven értékes tárgyat ajánlanak fel karitatív célra, rászorulók számára. A tárgyak kivetülései a hivatkozott Hütte üvegfalán jelennek meg, akár egy-egy adventi ablakban, ott lehet licitálni rájuk. 

14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.