Túl közel merészkedtek egy jegesmedvéhez, a nagyragadozót az a biztonsági őr lőtte le, akinek figyelmeztetnie kellett volna, hogy a turisták ne merészkedjenek túl közel hozzá

2018. július 29., 21:55

Szerző:

Norvég hatósági bejelentések szerint szombaton a Spitzbergákon lelőttek egy jegesmedvét, amelyik rátámadt egy német óceánjáró partra szálló turistáinak a biztonsági őrére. A biztonsági őr nem életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, a jegesmedvével – a világ legnagyobb ragadozó emlősének egy példányával – pedig nem ő, hanem az egyik társa végzett. 

A Hapag-Lloyd Cruises társaság azt közölte, hogy az MS Bremen nevű óceánjárój fedélzetén szolgálatot teljesítő biztonsági  őr önvédelemből lőtte le a jegesmedvét, ami gyakorlatilag az egyedüli hivatkozási alap a szigorúan védett faj elejtésére.

Fotó: AP/Gustav Busch Arntsen

Az Északi-sark és Norvégia között fekvő Spitzbergák szigetcsoport 60 százalékát jég borítja, mintegy háromezer jeges medve él a szigeteken. Az itt kikötő hajókon utasait kötelező biztonsági őrneke kísérnie. 

Az ügy kapcsán néhányan – a BBC Ricky Gervais komikust idézi – arra hívják fel a figyelmet, hogy a medvét azért kellett lelőni, mert túl közel merészkedtek hozzá, és olyasvalaki végzett vele, akinek a feladata elvileg az lett volna, hogy figyelmeztesse a partra szállókat, ne merészkedjenek túl közel a nagyragadozóhoz.

A Norvégiához tartozó szigetcsoporton – emlékeztet az MTI – egyre több jegesmedvét lőnek le, mivel a turisták számának növekedése és az olvadó jég miatt a ragadozók gyakran találkoznak emberekkel. A jegesmedve védett faj és kizárólag önvédelemből, vagy végső megoldásként szabad lelőni őket.

A házi rénszarvasok veszedelme, Semjén Zsolt kirívóan ostoba vágya, hogy egyszer valaki meghívja egy jegesmedve-vadászatra.

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.