Tíz éve halt meg túladagolásban Heath Ledger

2018. január 23., 12:42

Szerző:

Nagyon fiatalon, 28 éves korában hunyt el tíz évvel ezelőtt Heath Ledger.

A színészre 2008.január 22-én találtak rá manhattani lakásában, körülötte gyógyszeres dobozok hevertek. A boncolásból kiderült, hogy halálát hat különböző, receptköteles gyógyszer véletlen túladagolása okozta.

Több elmélet is született arról, miért volt szüksége erős altatókra a fiatal színésznek. Sokan utolsó szerepét, A sötét lovagban alakított Jokerét hibáztatták. Egyszer azt nyilatkozta, nagyon megviselte az alakítás, nem tudott az agya a forgatás után sem leállni. Az I am Heath Ledger (Én vagyok Heath Ledger) dokumentumfilm tanúsága szerint viszont, amiben hozzá közelállók, köztük családtagok is megszólaltak, inkább különválása a szintén színésznő Michelle Williamstől és az, hogy sokat volt távol két éves kislányától, Matildától volt az, ami nagyon boldogtalanná tette a színészt. Testvére, Kate a People magazinnak azt mondta, légúti fertőzéssel is küzdött halála előtt, és az utolsó estéjén telefonon figyelmeztette: ne vegyen be rá túl sok gyógyszert.

A barátok szerint Heath mindig a szakadék szélén táncolt, ha valami nem volt elég izgalmas, az nem érdekelte, a kispolgári élet hidegen hagyta. Ezzel szemben áll az, hogy szabadidejében szívesen filmezett, a dokumnetumfilm nagy része is a színész saját felvételeiből áll össze. Kedvenc témái a hétköznapi dolgok, színésztársai hétköznapi, rivaldafényen kívüli élete. Ez a kettősség volt az, ami meghasonulást okozott neki - vélték a barátok. 

Ledger az ausztráliai Perthben született. Édesanyja franciatanárnő, édesapja autóversenyző és bányamérnök. Őt és testvérét, Kate-et Emily Brontë klasszikusának, az Üvöltő szeleknek két főszereplőjéről nevezték el (Heathcliff és Catherine).

Ledger olyan nagy sikerű filmekben szerepelt, mint A hazafi, a Lovagregény, a 10 dolog, amit utálok benned, vagy a Batman A sötét lovag című részében. Joker alakításáért posztumusz Oscar-díjat kapott.

14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.