Szilveszterkor is ügyeljünk a szívünkre!

2017. december 30., 09:18

Szerző:

A téli hónapokban 30 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozás, és eztovábbi 5-10 százalékkal nő karácsonykor és újévkor. A Magyar Kardiológusok Társasága útmutatót ad, hogyan óvjuk szervezetünket.

A karácsony és a szilveszter, illetve a köztes egy hét különösen megterhelheti szervezetünket, és a szívünk számára is kockázatot jelenthet. A klasszikus magyar ünnepi ételek, az alkohol és a dőzsölés bizony nemcsak a hasunkat viseli meg, de a szívünket is komoly veszélybe sodorhatja.

A folyamatos evés és alkoholizálás megterheli a szervezetünket
Fotó: Rachel Park/Unsplash

A Magyar Kardiológusok Társasága most arra figyelmeztet, hogy okosan és a kockázatokat lehetőleg csökkentve élvezzük az ünnepi hangulatot. A szakemberek szerint több kutatócsoport igazolta, hogy ilyenkor a fiatalabbaknál többször fordul elő szívinfarktus. A sós, fűszeres ételek, a kialvatlanság, és túlzott alkoholfogyasztás extra terhet rónak a keringésre. Egy ideig azt hitték, hogy csak a hideg okozza, hogy sebezhetőbb a keringési rendszer, de ugyanilyen megfigyelések jöttek Ausztráliából vagy Új-Zélandról, ahol a karácsonykor is meleg van.

„Az alkohol és a klasszikus magyar ünnepi ételek bizony komoly terhet jelentenek a szervezet számára. Lényegében valamennyi karácsonyi, szilveszteri magyar szokás szerint készített étel nehéz és megterhelő, akárcsak a sok alkohol” - hangsúlyozza dr. Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának vezetője.

„Fontos, hogy figyeljünk közben a vízfogyasztásra, és lehetőleg ne egyszerre és nagy mennyiségben habzsoljuk az ételeket, italokat. És persze vegyük komolyan a tüneteket: amikor nem szűnik a nagy mellkasi nyomás, halálfélelem jelenik meg, akkor azonnal hívni kell a mentőt, mert perceken múlhat az élet, hiszen a szívinfarktus után minden félórával 10-15 százalékkal nő a halálozás valószínűsége” - hívja fel a figyelmet a kardiológus.

És, ha már túlvagyunk az ünnepi dőzsölésén, hogyan csökkentsük a szilveszteri másnaposság kellemetlen velejáróit? A másnaposság panaszainak enyhítésére számos „jól kipróbált” recept létezik. A fokozott vízfogyasztás, a friss levegő biztosan segít - ha csodát nem is tesz.

A fejfájás kezelésére talán a leggyakrabban az aszpirint szokták alkalmazni, amely a fájdalom csökkentésén túl a másnaposság esetén a szervezetben lejátszódó gyulladásos folyamatok enyhítésére is alkalmas más, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóan. Ám arra figyelni kell, hogy az aszpirin irritálja a gyomornyálkahártyát, így károsodott nyálkahártya esetén a tünetek (gyomorégés, hányinger) súlyosbodhatnak. Mivel a másnaposság miatt gyakran szaporább lesz a pulzus, ezért egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy a szívritmust is lassító vérnyomást csökkentő hatóanyag, a propranolol hogyan hat a másnaposságra. Kiderült, hogy bár a szívritmust mérsékelte, a másnaposság érzésére viszont sajnos egyáltalán nem hatott.

Ha a felhasi fájdalomérzete tartóssá válik, ha hányingere, hányás jelentkezik akkor is, ha az illető nem ivott sokat, ha kapkodja a levegőt, verejtékezik, elesettség, gyengeség, szédülés jelentkezik, mindezekhez szokatlan teltség érzet társul, akkor beszéljen orvossal, mert ezek lehetnek kezdődő szívinfarktus tünetei is!

És végül néhány gyakorlati útmutató!

  • Sose induljon el szórakozni, alkoholfogyasztással járó vendégségbe üres gyomorral! Kivételesen ágyazzon meg valami zsírosabb étellel.
  • Az éjszaka folyamán az alkohollal felváltva fogyasszon vizet és/vagy szénsavmentes üdítőt, és ne keverjen nagyon sok féle alkoholt! Tartson mértéket!
  • Lefekvés előtt pedig igyon sok vizet, egyen valamit és sétáljon egyet a friss levegőn!

Ezeket betartva, talán kisebb eséllyel kezdi macskajajjal az új évet!