Sajátsejtes eljárással gyógyul Szegeden Igor, a tigris

2018. április 18., 15:25

Szerző:

Megműtötték ma Igort, a Szegedi Vadaspark 13 éves szibériai tigrisét, aki évek óta ízületi fájdalmakkal küzd. Csakúgy, mint az embereknél, a tigris sérült csípőízületét is sajátsejtes eljárással kezelték – áll a Vadaspark közleményében.

Az alkalmazott Lipogems eljárás a „páciens" saját zsírszövetéből vett regeneratív (ős)sejteket is tartalmazó szövetállománnyal gyógyítja a sérült ízületeket. Csakúgy, mint az ízületi betegségben szenvedő embereknél, Igor csípőízületét is egy 45-60 perces „egynapos" beavatkozás keretében kezelték.

Fotó: Medropolitan

A világon minden 5. ember szenved valamely nagyízületet – váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló – érintő porckopási problémától. Az ízületi betegségek nemcsak az embereket, hanem az állatokat is érinti.

A technológiát 2010-ben fejlesztették ki Olaszországban, ami ízületi problémákkal küzdőknek nyújt 100 százalékban természetes segítséget, külső anyag használata nélkül. Olyan betegeknek, akiknek a fájdalomcsillapítók, szteroidok sem segítenek, a protézis beültetése pedig nem javasolt.

– Igor csípőízületét pont úgy kezeljük, mint egy emberét. A sajátsejtes ízületkezelési eljárás keretében, a páciens – jelen esetben Igor tigris – testéből kis mennyiségű zsírszövetet veszünk, amit mechanikusan megtisztítunk, majd ugyanazon 45-60 perces eljárás keretében visszaültetjük a kezelésre szoruló ízületbe – nyilatkozta Gippert Róbert, a kaposvári Ro-Vet Kisállat Rendelő vezető állatorvosa.

Az eljárást évek óta alkalmazzák embereken, de állatokon csak a közelmúltban kezdték alkalmazni. Magyarországon eddig néhány lovat, 30 kutyát, és Igort, a tigrist kezelték.

A diéta egyik legnehezebb pontja, amikor a fogyni vágyó az édesség után sóvárog. Sokakban olyan erős a vágy, hogy „bűnöznek”, habzsolnak valami finomságot, majd kompenzálásként koplalnak. Azon túl, hogy ez a műkődés nem egészséges és rendkívüli módon megterheli az emésztőrendszert, még bűntudatot is kelt, ami miatt a legtöbben feladják a diétát. Vannak azonban olyan édességek, amelyek beilleszthetők a diétába. Mutatjuk!

 

Erős vérzés a menstruáció alatt? Köztes vérzés?? Ezekről elsőre azt gondolhatnád, hogy csak apróságok, amik a legtöbb nővel előfordulnak, azonban akár a méhnyakrák tünetei is lehetnek.