Rákkeltő anyag kerülhetett az IKEA-matracokba

2017. november 22., 10:34

Szerző:

Rájár a rúd a jó öreg IKEA-ra. Tegnap az volt a hír, hogy Amerikában 29 millió komódot hív vissza a cég, mert azok már a nyolcadik gyerekre dőltek rá halálos sérülést okozva, ma meg az, hogy technológiai hiba miatt rendkívül magas, mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyag bukkanhatott fel a bútoróriás matracaiban.

A diklórbenzol rákkeltő, légzőszervi megbetegedéseket okozhat, a bőrt és a szemeket is károsíthatja. Az alapanyagot a BASF német vegyipari cég szállította számtalan ügyfelének, köztük az IKEA-nak is. A súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette – írja a Portfólió. 

A vállalat több országban azonnal leállította a szóban forgó termékek árusítását, a vásárlók pedig visszaválthatják a már megvett termékeket; bár az ügy Magyarországot is érinti, az IKEA itt egyelőre nem léptetett életbe hasonló intézkedéseket, és tovább vizsgálódik. 

Az IKEA által megindított vizsgálat, amely tehát jelenleg is tart, első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA-terméket érinthet, úgymint a

MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Ezek a bútorok azonban nem kerültek a magyarországi áruházakba, azokat a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrték - tudatta a cég.

Fotó: ikea.com

Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor a megnövekedett diklórbenzolszintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem fenyegeti semmilyen veszély. 

A Portfólió az ügy kapcsán megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, amelybe tavaly év végén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot beolvasztották. Még nem kaptak választ.