Ókori római csontvázakat bámulhatunk sajtburgerezés közben

március 1. 06:42

Egy McDonald’s gyorsétterem építése során egy ókori útszakasz maradványaira bukkantak egy olasz kisvárosban. Az étteremlánc és a helyi régészeti szakfelügyelet együttműködése lehetővé tette, hogy a jó állapotban fennmaradt leletek a McDonald’s megnyitása után is megtekinthetők legyenek. Az így kialakított látványosság nemcsak Frattocchie városát gazdagítja, hanem az éttermet is egyedülállóvá teszi.

A Rómától mintegy húsz kilométerre délre fekvő Frattocchie városa helyén az ókorban egy Bovillae nevű település állt. A város az 1. században élte virágkorát, amikor a Iulius–Claudius-dinasztia uralkodói komoly építkezéseket folytattak családjuk „ősi fészkében”. Így például Tiberius császár ideje alatt színházat, cirkuszt és egy szentélyt is felépítettek itt. Az uralkodóház kihalását követően azonban Bovillae hanyatlásnak indult, és a 4. századra teljesen eljelentéktelenedett.

A város felemelkedésének és bukásának történetével állítható párhuzamba annak az útszakasznak a sorsa is, amely Bovillaet kötötte össze az ókori római világ főútjának számító Via Appiával. Minden bizonnyal az előkelő lakók igényeinek kiszolgálására épült a jó minőségű út, amely a Via Appia 11. mérföldjénél kezdődik.

Az egykor jelentős forgalmú útvonal sokáig elfeledve pihent a föld alatt, mígnem 2014-ben egy McDonald’s étterem építési munkálatai során felfedezték a kétezer éves maradványokat. Az így feltárt útszakaszon jól látszanak az egykor rajta járó szekerek keréknyomai, valamint három felnőtt férfi sírját is megtalálták az út mellett, amelyek a vizsgálatok szerint a Kr. e. 3-2. századból származhatnak.

A The History Blog beszámolója szerint az étteremlánc olaszországi vezetősége finanszírozta a háromszázezer eurós projektet, amelynek során a helyi régészek közreműködésével egy múzeumot alakítottak ki a felfedezett római útszakasz bemutatására. Felépült az eredetileg tervezett étterem is, amelynek padlóját azonban üvegből alakították ki, így a hamburgerezni vágyók is megszemlélhetik az ókori világ eme rendkívüli örökségét.

(Forrás: Múltkor.hu)