Nagy sikerhez segítettük hozzá Andorrát, egy év alatt ők lépték előre a legtöbbet a FIFA-világranglistán

2017. július 6. 14:44 - szerző: Ágoston Zoltán

Magyarország legyőzése 57 helyet – a legjobb júniusi teljesítményt – jelentett a számukra. Egy év alatt 74 helyet javítottak.

Magyarország legyőzésével Andorra 57 helyet javított a FIFA-világranglistán – derül ki a nemzetközi szövetség által csütörtökön nyilvánosságra hozott júliusi rangsorból. A Franciaország és Spanyolország közé ékelt kis társhercegség válogatottja június 9-én 1-0-ra legyőzte a magyarokat, amivel a 186. helyről a 129. helyre ugrott előre. Ez egyúttal a legjobb teljesítmény is, amelyet a világ bármelyik országának a válogatottja magáénak tudhat.

Fotó: MTI / EPA / Guillaume Horcajuelo

Hogy Magyarország mekkora sikerhez segítette hozzá Andorrát, azt ékesszólóan jelzi, hogy Andorra az elmúlt egy év rekordere is lett, tavaly júliusban ugyanis még csak 203. volt a világranglistán. Nála többet – 74 helyet – senki nem javított egy év alatt. A mostani, 129. hellyel Andorra amúgy eggyel az előtt a Lettország előtt van, amely augusztus 31-én a magyarok következő csoportbeli ellenfele lesz a világbajnoki selejtezőn.

Andorra a labdarúgó-szövetsége 1994-es megalakulása óta másodszor győzött tétmérkőzésen. Tizenhárom éve, 2004-ben a válogatottja Macedóniát győzte le szintén 1-0-ra egy világbajnoki selejtezőn. A futballisták többsége amatőr, aki a spanyol negyed- vagy ötödosztályban rúgja a labdát. Legjobbjuk, a spanyol harmadosztályú Lleida védője, Max Llovera nem is lépett pályára a június 9-i mérkőzésen. Jellemző, hogy tavaly egyedül Dzsudzsák Balázs nyolcszor többet, 4,25 milliót ért, mint együttvéve az andorrai keret összes játékosa (ez 525 000 euró).

A magyar válogatott egyébként 24 helyet esett a világranglistán a június 9-i  idegenbeli vereség miatt, amivel most az 57. A kint lévő szurkolók levetették a mezt a játékosokkal a mérkőzés után.