Mindjárt Pusztaszerre érkezik a megállíthatatlan abonyi medveturista

2018. június 7., 10:37

Szerző:

Szerda délutántól, amikor belépett Csongrád megyébe, csütörtök reggelig 35 kilométert tett meg dél felé az a barna medve, amelyet május 23-án, a szlovák határhoz közeli Somoskőújfalunál láttak meg először, most pedig már Tömörkény külterületén jár, tehát közel 300 kilométert tudhat maga mögött.

Ez fantasztikus teljesítmény, a 2-3 éves, az ivarérettség határán lévő fiatal hímet továbbra is követik a nemzeti parki szakemberek és a Csongrád megyei rendőrök – mondta el az Indexnek a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs vezetője. Kis Mónika szerint a fenevad a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet felé tart éppen. 

Tisztes távolságból figyelik, hogy merre megy a fokozottan védett állat. Beavatkozásra, tehát altatólövedékkel való elkábítására csak akkor lehet szükség, ha önmagára vagy másra veszélyt jelentene.

„Követő módban vagyunk, továbbra sem indokolja semmi, hogy beavatkozzunk az állat életébe, aki csak nekünk szokatlan módon kezdett el kóborolni, felfedezi magának a világot. Problémát és kárt nem okozott"

– idézi Kis Mónikát a portál.

Ha egyszer valahogy mégis elkapják és tányleg elaltatják, egy településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni – helyezte távoli kilátásba a szakember.

Medvénket először hétfőn hajnalban, Abonyban látták az utcán grasszálni, később nem messze, egy Kocsér melletti erdőben próbálták bekeríteni. Még később jött egy hír, hogy elkapták, de kiderült hogy dehogy, a bundás országjáró vígan folytatta hosszú menetelését. 

A medvehajszába a készenléti rendőrséget is bevonták.   

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.