Ma van a koraszülöttek világnapja

2017. november 17., 11:49

Szerző: Herczeg Szonja

2009-ben három koraszülöttekkel foglalkozó szervezet, az EFCNI, a LittleBigSouls és a March of Dimes közös találkozóján az EFCNI kezdeményezésére úgy döntöttek, hogy a Koraszülöttek Világnapját világszerte november 17-én ünnepeljék meg, ezzel tisztelegve a koraszülésben érintett családok, és a koraszülött ellátásban részt vevő szakemberek erőfeszítései előtt, egyben felhívják a figyelmet a koraszülések magas arányára - olvasható a Koraszülöttek Országos Egyesületének honlapján.

Ughy-Zelei Edina keze koraszülött kislányán, Virágon 2017. november 16-án a budapesti Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán.
Fotó: Mohai Balázs

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. Tíz megszületett gyermekből egy koraszülött a világon, a koraszülöttség az újszülött-halálozások vezető oka.

Az egyesület azt is elmondja, a világnap közös jelképeként, az események kampányszíneként a lilát választották, mely a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. Elsőként a budapesti Művészetek Palotája kapott ilyen megvilágítást ezen a napon.