Lefogyott, de jól van Róbert, a nőstény medveturista

2018. június 11., 11:58

Szerző:

Szombat hajnalban kapták el Róbertet, a medvét, aki napokig kóborolt Magyarországon. Sándorfalva mellett sikerült befogni, miután napokig egy sor szakértő és a Készenléti Rendőrség szaladt a nyomában. Jelenleg a Szegedi Vadaspark medveházában gondozzák a 2–3 éves állatot.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az állat a korábbi feltételezésekkel ellentétben nőstény.

A 80–100 kilogrammos medve láthatóan kimerült az elmúlt két hétben megtett 250-300 kilométeres kóborlás során. Veprik az Indexnek elmondta, hogy bár nincs jó kondícióban a medve, nem kórosan sovány. Az igazgató szerint a múlt heti kaland kicsit megviselte, de most már nyugodt körülmények között van. Kap ételt és vizet, a szabad kifutóban lehet, de a park látogatóitól el van zárva.

Az igazgató szerint a medve viselkedése még a szakembereket is meglepte, túlságosan szelídnek és békésnek tűnik. Amint azt mi is megírtuk, hiába haladt el egy birkanyáj mellett, rájuk se hederített csak a gyümölcsök vonzották. Egy bizottság ma dönt a sorsáról.

 

Néhányan szervezni kezdtek egy sétát, amelyen Szlovákiába kísérnék haza a medvét. Robinak becézik a medvét, de talán megfelelőbb ezután a Roberta név.

– Sajnos a napokban bármennyire is szorítottunk Robinak, hogy elérje a célját, (bármi is volt az) így is sikerült tőrbe csalniuk. Milyen világ az, ahol egy medve nem sétálhat szabadon a természet és az autópálya lágy ölén?

– írják a szervezők.

A medvét ezért közösen kísérnék vissza Szlovákiába, ahonnan érkezett.

Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár térségében figyelték meg. Miután Tömörkénynél és Dóc közelében is látták, pénteken éjfél előtt a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be, azt követően, hogy az igazgató altató lövedékkel elkábította.