Kínában is bevezetik Polgár Judit oktatási sakkprogramját

2018. július 20., 09:07

Szerző:

Polgár Judit Sakkpalota és Sakkjátszótér programjait szeptembertől már Kínában is alkalmazni fogják.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Sakkpalotában résztvevő magyar gyerekek 40 százalékkal jobb eredményt értek el a tantárgyi kompetencia teszteken, s a jövőben az ázsiai országban az óvodás és iskoláskorú gyermekek is megismerkedhetnek vele.

Fotó: Pixabay

A közlemény kiemeli, minden idők legjobb női sakkozója vasárnapig egy ötnapos versenyen tartózkodik Kínában, ahol a gyerekekből álló csapatok nemcsak a sakktábla mellett, de a csapatszintű, a közösségi és a társadalmi problémák megoldása terén is bizonyíthatják rátermettségüket.

Ezt követően Polgár Judit személyesen is felkeresi a programhoz ősztől csatlakozó iskolákat, és az intézmények igazgatóit előadáson vezeti be a Sakkpalota rejtelmeibe.

- 2016-ban kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy a programjaink a négy-tízéves kínai gyermekek számára is elérhetővé váljanak - idézi a közlemény Polgár Juditot, aki kiemelte: hisz abban, hogy a sakk felhasználása nagyban segít a 21. század generációjának elsajátítani azokat a képességeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a sikeres felnőttkorhoz. - Valljuk, hogy a sakk révén a gyerekek később alkalmazkodni tudnak a folyamatosan változó helyzetekhez, egyéni gondolatokkal érvényesülhetnek a közösségükben. Játék közben gyakorolhatják a döntéshozatalt, és a tetteikért is megtanulhatnak felelősséget vállalni.

A Sakkpalota 2013 óta választható tantárgyként a magyar nemzeti alaptanterv része, már 350 iskolában vezették be, közel 15 ezer gyerekhez jutott el országszerte, és csaknem 1000 tanító végezte el A tehetségfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz elnevezésű 30 órás akkreditált pedagógiai továbbképzést - fejti ki a kommüniké, amely leszögezi: a programban résztvevő tanárok nem sakkot, hanem sakkal tanítanak.