Huszonnyolc éve kutatja a bálnákat a tengerbiológus, most az egyik megmentette az életét

2018. május 21., 11:49

Szerző:

Nan Hauser huszonnyolc éve kutatja a tengerek élővilágát és a bálnákat, de azt mondja, eddig sosem tapasztalt ehhez foghatót. A tengerbiológus merüléskor ütközött bele egy 22700 kilós hosszúszárnyú bálnába, ami valamiért egyszer csak elkezdte arrébb lökdösni. Nem értette, mi történik, a bálna folyamatosan nyomta arrébb, kifelé a vízből. Amikor megpróbált szabadulni, utána ment és tovább lökte ellenkező irányba, mint amerre Hauser menni szeretett volna. Így ment ez tíz percen át, mígnem elérték a hajót, melyről Hauser indult. Csak akkor vette észre, hogy tigriscápa úszik arra, amerről érkeztek. - Biztos vagyok benne, hogy ez az első feljegyzett eset, hogy egy hosszúszárnyú bálna megmentett egy embert - mondta Hauser.

Fotó: Nan Hauser

Míg korábban a bálnavadászatok miatt veszélyeztetett faj volt, manapság világszerte mintegy 80 000 hosszúszárnyú bálna él. Bár példányszámuk kezdi az ipari mértékű bálnavadászat előtti számot megközelíteni, de az USA azért még mindig a végveszélyben lévő faj kategóriában tartja őket.

Hauser és a bálna találkozásáról videó is készült:

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.