Huszonkét nő megnyerte a pert a Johnson&Johnson ellen, azt állították, a hintőportól kaptak petefészekrákot

2018. július 13., 14:36

Szerző:

4,7 milliárd dollárt kell kifizetnie a Johnson&Johnsonnak annak a 22 nőnek, akik azt állították, petefészekrákot okozott náluk a termékük használata - írja a BBC.

A Missouri állambeli bíróság kimondta, hogy a bébihintőpor évtizedes használata közrejátszott a betegség kialakulásában. A huszonkét nőből hat már elhunyt.

Fotó: Youtube

A cég ellen csaknem 9000 bírósági ügy folyik, miután felmerül, bébihintőporaik a hetvenes évek óta azbeszttel szennyezettek voltak, de a veszélyeire nem figyelmeztették a vásárlókat.

A hintőpor (talkum) egy zöldes-szürke színű magnézium-szilikát ásvány, amely a földben található olyan területeken, ahol az azbeszt is. A Jonhson&Johnson tagadja, hogy termékeik valaha is azbesztet tartalmaztak volna, és szerintük nem rákkeltőek.

A mai napig nem tudni, melyik oldalon van az igazság. Az ugyanis bizonyos, hogy az ásvány természetes formájában van azbeszt, azonban állítólag a hetvenes évek óta szűrik a hintőporhoz. Mégis, a tesztek folyamatosan ellentmondásos eredményeket adnak, nem egyértelmű tehát, hogy valóban teljesen azbesztmentesek -e a termékek.