Hatszázmilliós kárt okozott a vasárnapi vihar

augusztus 10. 11:05 - szerző: MTI

A Mabisz nyolcezer bejelentést kapott.

A biztosítótársaságokhoz az augusztus 6-i viharkár miatt szerda délig nyolcezer kárbejelenés érkezett, a becsült kárérték megközelíti a hatszázmillió forintot, a leginkább érintett településről, Orosházáról több mint ezer kárt jeleztek a tulajdonosok – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az első összesítést csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a jelzések alapján a lakossági ingatlanok mellett jelentős károk keletkeztek egyes középületekben is, fakidőlések, jégverés miatt sok helyen gépjárművek is sérültek.  A Mabisz közölte: több biztosító jelezte, hogy hétfőn átcsoportosította kárfelmérő szakembereit az érintett területekre. Becslésük szerint a kár darabszáma még jelentősen emelkedhet, sokan még a kármentést végzik, és csak azt követően fordulnak a biztosítóhoz.

A legsúlyosabb károk Békés megyében estek, a bejelentések száma már most meghaladja az ezerhatszázat. A települések közül Orosháza, Püspökladány, illetve a főváros volt leginkább érintett.  A leggyakoribb kár okaként a biztosítási szakemberek a vihart, a villámcsapás indukciós hatását, a jégverést, valamint a beázást jelölték meg – tájékoztatott a Mabisz. A biztosítótársaságok 2010 és 2016 között 330 ezer esetben, összesen több mint 25 milliárd forintot fizettek ki villámcsapások okozta károkra.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és a Magyar Biztosítók Szövetsége közös ajánlást dolgozott ki a túlfeszültség okozta károk megelőzésére. Az ajánlás elérhető az MEE és a MABISZ honlapján.