Franciaország-Horvátország 4:2

2018. július 15., 18:55

Szerző:

Franciaország húsz év után másodszor vagy Horvátország a húsz évvel ezelőtti bronz után először? Hamarosan kiderül, melyik csapat nyeri meg a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. 

A meccs magyar idő szerint 17 órakor kezdődöttk Moszkvában, a Luzsnyiki stadionban. 

 

2018-ban Franciaország a történtében másodszor megszerzi a világbajnoki címet az oroszországi futball-világbajnokságon. A franciák az első címüket húsz évvel ezelőtt, 1998-ban szerezték, akkor a jelenlegi szövetségi kapitány, Didier Deschamps emelte a magasba a trófeát. Mario Zagallo és Franz Beckenbauer mellett ő mindössze a harmadik olyan szövetségi kapitány, aki játékosként már világbajnok lett.

A horvátokat enyhén szólva balszerencse üldözte a meccsen, kiválóan játszottak, jobban mint  franciák, és így is ez a legjobb szereplésük a világbajnokságok történetében. 

A döntő emberének Antoine Griezmannt választották meg. A világbajnokság gólkirálya az angol Harry Kane.

93. perc Vége.

92. perc Vrsaljko rúgja fel messziről becsúszva Griezmannt a horvát térfél közepén, a bal oldalon. Sárgát kap érte. A szabadrúgást Pogbának adják be, de csak egy pillanatra tűnik úgy, hogy nagy helyzet lesz belőle.

90. perc Pogba viszi be a horvát tizenhatoson belülre jobbról, de már elhülyéskedi a helyzetet.

87. perc Fekir elenged egy lövést a horvát tizenhatos jobb sarka elől. Subasic vetődve hárít.

84. perc Ralkitic lőhet egy szabadrúgást, de lecsúszik a lábáról, Llorisé a labda.

82. perc Cserélnek a franciák éls a horvátok is. Strinic helyére Pjaca, Giroud helyére Fekir áll be.

80. perc Lovren lövi be laposan, egy francia védőn átmegy, a másikban elakad.

78. perc Kramaric rosszul veszi le a francia tizenhatos bal oldalánál, de így jó Rakiticnek, aki rárúgja. Elgurul a kapu mellett.

75. perc Varane-nak kell kifejelnie egy veszélyes horvát beadást. 

73. perc Cserélnek a franciák is, Tolisso érkezik Matuidi helyére.

71. perc Cserélnek a horvátok, Kramaric áll be Rebic helyére. 

 

Kezd hihetetlen lenni ez a meccs. 

 

69. perc FRANCIAORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 4:2

Lloris hatalmas hibát követ el, leáll cselezni szemben Mandzukiccsal, aki belelép az egyik húzásbam és öngól után gólt is rúg.

Mandzukic mindössze az ötödik játékos a világon, aki Európa-bajnoki és világbajnoki döntőben is gólt szerez. Előtte ez Puskás Ferencnek, Czibor Zoltánnak, Gerd Müllernek és Zinedine Zidane-nak sikerült. 

65. perc FRANCIAORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 4:1

Mbappé lövi el Vida mellett 20-21 méterről. Subasic most elaludt. Mbappé 19 éves és 207 napos, Pelé után az első tinédzser, aki világbajnoki döntőben gólt szerez. Pelé 17 éves és 249 napos volt, amikor 1958-ban pályára állt az akkori világbajnoki döntőn.

59. perc FRANCIAORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 3:1

Pogba lövi be 18-ról azután, hogy a tőle induló akcióban Mbappé beadta jobbról, Griezmann pedig leadta neki a horvát kaputól 15 méterre középen. Az első lövése még levágódott, a második már bement. Subasic az előtte tömörülő játékosok miatt nem is láthatta. 

Pogba az első Manchester United-játékos, aki gólt lő.

54. perc Mandzukic ütközik Llorisszal, a francia kapus egy kis időre lent marad a földön.

54. perc A franciák cserélnek, Kanté lemegy, N'Zonzi beáll.

53. perc Néhány ember rohan be a pályára nyomukban biztonságiakkal. Eltelik két perc, mire sikerül lehozni őket.

51. perc Mbappé fut el villámgyorsan a jobb oldalon, simán lehagyja Vidát és betör a tizenhatoson belülre. Subasic bravúrral véd.

A horvátok még keményebben kezdenek el nyomni, mint ahogyan az első félidőt kezdték.

49. perc Mandzukic veszi el Varane-től, de elakad a többi francia védőben a tizenhatos bal sarkánál.

48. perc Rebic tűzi rá a tizenhatos bal sarkából Llorisnak kell nyújtóznia, hogy kivédje.

47. perc Griezmann lő 18 méterről, bele Subasicba.

46. perc A horvátok csennek labdát a középpályán, Vrsaljko iramodik meg a jobb oldalon, beadja, de Lloris előre vetődve megszerzi.

45. perc Egyik csapat sem cserélt. 

Nyílt, jó iramú meccs, a franciáknak eddig nem kellett sokat tenniük a vezetésért, a meccs összes gólját a náluk sokkal jobban hajtó horvátok hozták össze. Intő jel, hogy az egyedüli csapat, amely világbajnoki döntőben nyerni tudott úgy, hogy a félidőben hátrányban volt, az Uruguay lehetett. A kis dél-amerikai ország a nagy dél-amerikai országot győzte le végül még 1930-ban, az első világbajnokságon.

SZÜNET

48. perc Vrsaljko adja be jobbról a francia alapvonaltól, Perisic mozdulhatna rá, de valamiért nem mozdul. A megfejtést, hogy miért nem, csak ő tudhatja, de után el kezd rohanni a kapu előtt keresztbe elmenő labdáért, és el is éri, mielőtt kimenne a bal oldalon.

46. perc Újra horvát szöglet következik, Vida véti el a fejest.

45. perc Umtitit kell ápolni. Három perc a hosszabbítás. 

44. perc Rakitic kétszer is szögletet lőhet, a franciák az utóbbit már a mezőnybe vágják ki.

41. perc A franciák kapják a meccs második sárgalapját is. Hernandezé a dicsőség.

40. perc Mbappé hagy le két horvátot, aztán az alapvonalról beadja. Vida ügyetlenkedik, Brozovic tisztáz. Francia játékos nem volt a környéken.

40. perc Mandzukic vét el egy labdát, amelyről rebic késik le. Perisic gyönyörűen ívelte be a francia tizenhatos jopbb oldaláról.

38. perc FRANCIAORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 2:1

Griezmann belövi. Subasic balra dőlt el, a labdát jobbra lőtte a francia.

36. perc Pitana tizenegyest ítél. Griezmanan lövi.

34. perc Griezmann jobb oldali szöglete után a franciák kezezést kiáltanak, miután Perisicről kimegy a labda. A kezéről pattant a térdére. Videóbíró nézte a jelentet. 

31. perc Brozovic sarokkal ad egy kötényt Pogbának. A horvát támadás szépen indul, de aztán elhal.

29. perc FRANCIAORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 1:1

Perisicnek Vida teszi le lövésre a tizenhatos közepénél. Cselez egyet, aztán védhetetlenül bevarrja, Lloris hiba vetődik utána jobbra.

27. perc N'golo Kanté sárgalapot kap egy Perisic elleni szabálytalanságért.

Az öngól nem változtatott a játék képén A horvátok tovább nyomnak. 

23. perc. Matuidi passzol Mbappéhoz a horvát tizenhatos előtt. Mbappét Vida állítja meg egy remek becsúszással, mielőtt egy az egyben rávezethetné Subasicra. 

19. perc A horvátok négyből negyedszer kerülnek hátrányba a kieséses szakaszban. Világbajnoki döntő még soha nem múlott öngólon.

18. perc  FRANCIAORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 1:0

Öngól. Mandzukic fejéről megy be a horvát kapuba Griezmann 30 méter körülről, jobbról érkező szabadrúgása. 

Mandzukicnak ez kisebbfajta személyes tragédia lehet. Az angolok elleni elődöntőben az ő góljával fordították meg a horvátok az eredményt. Ironikus, de Ronaldo 2002-es 

15. perc Perisic futhat be az üres területre a francia tizenhatos bal oldalán. a Modric felé tartó beadásába Umtiti lép bele.

Labdarúgó-vb 2018
Fotó: MTI/EPA/Francisco Seco

13. perc Gianni Infantino FIFA-elnök kedélyesen beszélget Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mind a ketten ingujjban nézik a meccset. A FIFA-elnök minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a mostanit.

11. perc Rakitic emeli be Perisicnek, de ő nem tudhja jól levenni a labdát a francia kapu bal széle előtt.

10. perc Strinic kap egy szép hosszú passzt Modrictól, a francia tizenhatos bal széléről gurít Perisic elé, de ő eltöri a labdát, a franciák kirúgják. 

Ahhoz képest, hogy a nyolcaddöntőben, az negyeddöntőben és az elődöntőben is játszottak hosszabbítást, az első kettő vége pedig tizenegyespárbaj lett – vagyis 90 perccel többet játszottak a franciáknál –, a horvátok kezdenem el nyomni az elején.

5. perc Varane fejeli ki Mandzukic elől. Vrsaljko iramodott meg a jobb szélen, az alapvonaltól ívelte be.

3. perc Perisic megy el a szélen a francia tizenhatos mellett, de Varane tisztáz. A francia védő a Bajnokok Ligája megnyerése után alig több mint egy hónappal világbajnok is lehet. Előbbit a Real Madrid játékosaként érte el.

2. perc Az első szabadrúgást Umtiti kapja. Modric szabálytalankodott vele szemben.

17:00 A horvátok kezdik a meccset. Mandzukic Brozovic és Vrsaljko a labda első útja. 

16:58 2006 óta mindig hosszabbításban dőlt el a világbajnoki cím sorsa.

Labdarúgó-vb 2018
Fotó: MTI/EPA/Natacha Pisarenko

16:55 Először a francia, aztán az angol himnuszt játsszák le a pályára álló csapatok tiszteletére. Emmanuel Macron francia elnök és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő is. Itt kell lennie Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, legalábbis nagyon szeretett volna jönni. 

16:52 Philip Lahm és Natalija Vodjanova orosz szupermodell bemutatja a nézőknek a Rimet-kupát. Öt kiló 18 karátos aranyból készült, az értéke húszmillió euró. Az eredetit 1966-ban ellopták, soha nem került elő, a mostani 1974-ben készült.

16:50 A franciák és a horvátok eddig öt meccset játszottak egymással. Háromszor a franciák győztek, két meccs döntetlen lett

16:49 Az amerikai énekes és színész, Will Smith élőben nézi a meccset. Budapestről érkezhetett, ahol teljesen illegálisan felmászott a Lánchídra.

16:47 A játékvezető, az argentin Nestor Pitana eddig négy meccset vezényelt a világbajnokságon. Ő kapta a nyitüómeccset, az Oroszpország és Szaúd-Arábia között. Testnevelés-tanár, szóval borítékolhatóan fehgyelem lesz a pályán. 

16:45 A kezdőcsapatok:

Franciaország: Hugo Lloris, Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Paul Pogba, Antoine Griezmann, Olivier Giroud, Kylian Mbappé, N'golo Kanté, Blaise Matuidi, Lucas Hernandez. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Horvátország: Danijel Subasic, Sime Vrsaljko, Ivan Strinic, Ivan Perisic, Dejan Lovren, Ivan Rakitic, Luka Modric, Marcelo Brozovic, Mario Mandzukic, Ante Rebic, Domagoj Vida. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Játékvezető: Néstor Fabian Pitana (argentin)

A franciák útja a döntőig:

 

Így jutottak el a csúcsig a horvátok:

Zágrábban nagyon várják a meccset, a kezdés előtt másfél órával már rendesen énekeltek minden kivetítő vagy tévé előtt.

A trófea már várja a győztest

A FIFA világbajnoki trófea (angolul: FIFA World Cup Trophy) egy aranyból készített trófea, amellyel a labdarúgó-világbajnokság győztesét díjazzák. A világbajnokságok történetében eddig két serleget használtak. A Jules Rimet kupa, eredeti nevén: Victory (Győzelem) volt. A korábbi FIFA elnök, Jules Rimet halála után kapta a nevét és 1970-ig volt használatban, amikor Brazília végleg elnyerte. A Rimet kupát 1974-ben a FIFA World Cup Trophy váltotta. A 36 cm magas és 4,97 kg súlyú serleget egy olasz szobrászművész Silvio Gazzaniga készítette 18 karátos aranyból. (Wikipedia)

A horvát államfő hisz a győzelemben

Hiszek a győzelemben, habár nem lesz könnyű, ezért teljes szívvel a labdarúgó-válogatott mellé kell állnunk –mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő vasárnap a zágrábi repülőtéren, mielőtt felszállt volna a moszkvai gépre, hogy elutazzon a világbajnokság döntőjére. Kiemelte: bármi történjen, büszkék lesznek a csapatra. Úgy vélte, a mérkőzés alatt újabb földrengések várhatók Zágrábban, Splitben, Fiumében és más városokban is. Szeizmológusok bizonyítottan kisebb rengéseket mértek Horvátország azon területein, ahol több ezer szurkoló ujjongott egyszerre az elődöntőben a horvát válogatott Anglia ellen szerzett góljai után.

Kolinda Grabar-Kitarovic a Moszkvába tartó repülőn
Fotó: fifa.com

Zágrábban esővel várják a döntőt

Zágrábban minden és mindenki a meccset várja már, vasárnap gyakorlatilag minden második ember (a turisták is) a horvát válogatott mezében járta az utcákat, az autók többségét is fellobogózták. A népünnepélyt a franciákon kívül az időjárás próbálja elrontani: egész nap rendesen esett az eső. Három előtt valamivel aztán elállt, szóval már semmi nem akadályozhatja meg a szurkolást.

Fotó: Dragan Dragic

És persze egész Horvátország a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, moszkvai döntőjére készül, országszerte későbbre halasztják a miséket, előadásokat, bezárnak a múzeumok és több élelmiszer-kereskedelmi lánc is jelezte, hogy rövidített munkaidőben tart nyitva.

Fotó: Dragan Dragic

Moszkvában többségben a horvátok

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjét megelőző szombat éjszaka a horvát szurkolók hatalmas többségben voltak a rivális francia drukkerekkel szemben Moszkva belvárosában.

Fotó: fifa.com

Szombat este több ezer piros-fehér kockás mezes rajongó lepte el a drukkerek állandó gyülekező helyét, a Vörös térhez közeli Nyikolszkaja sétálóutcát, a bárok ajtajára és ablakaira mindenhol a horvát zászló volt kifeszítve. Ha az ember nem tudná, hogy Franciaország lesz az ellenfél a döntőben, akkor biztosan nem találná ki, mert csak elvétve lehetett látni onnan érkezett szurkolót.

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.