Elvették a magyar kajakpáros tavalyi Eb-ezüstérmét

2017. november 8., 15:42

Szerző:

Az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) doppingvétség miatt utólag megfosztotta ezüstérmétől a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence kajakos duót, amely tavaly, a moszkvai kontinensviadalon zárt másodikként K-2 1000 méteren.

Schmidt Gábor, a magyar szövetség (MKKSZ) elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta, tudták, hogy ez fog történni, ahogy fogalmazott: ez egy normál jogtechnikai ügy.

Fotó: MTI/Mészáros János

„Mindig az ECA vezető testületének, a boardnak kell kimondania az eredmény törlését, ha valakit jogerősen eltiltanak, és az eltiltás időszakában valamilyen nemzetközi versenyen érmet szerez. Azóta, amióta Bencének jogerőssé vált az eltiltása, még nem volt boardülés, csak most, tehát csak most születhetett meg a döntés” – magyarázta Schmidt Gábor.

Dombvári Bence kétéves eltiltásáról februárban határozott a doppingbizottság, a büntetés visszamenőleg 2016. június 9-től érvényes, mivel az akkori válogatóverseny után találtak tiltott teljesítményfokozó szert – a sztanozolol nevű anabolikus szteroidot – a doppingmintájában. A versenyző később, június végén még részt vett az Eb-n, ahol második lett Hufnágellel, miután az MKKSZ csak július elején szerzett tudomást a doppingvétségről.  

Dombvári Bencének nem ez az első eltiltása, 2015 áprilisában egy versenyen kívüli ellenőrzés során kokaint találtak a szervezetében, akkor az MKKSZ etikai vétség miatt tíz hónapra tiltotta el a versenyzéstől.

A férfi K-2 1000 méter tavalyi Eb-ezüstérmét az eredetileg harmadik Marko Tomicevic, Milenko Zoric szerb kettős kapja meg, a magyar válogatott 2016-os moszkvai mérlege pedig öt aranyra, négy ezüstre és négy bronzra módosul.

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.