Élőben fest a Facebook új kamerája

november 9. 20:34

Nemcsak kész fotókat, de a kamera képét is híres festmények stílusára alakíthatjuk a Facebook legújabb alkalmazásával. A konverziót mesterséges intelligencia végzi el, méghozzá valós időben, amire nem volt még példa a mobilpiacon.

Ma már nem sok feltűnést kelt egy program, ami festménnyé, ólomüveggé vagy éppen megsárgult, harmincéves fotóvá alakít egy képet. Elsőre a Facebook új alkalmazása is ilyen tucatterméknek tűnik: aztán kiderül, hogy valójában komoly fejlesztésről van szó.

A cég egyelőre Írországban teszteli az appot, ami híres festmények stílusára alakítja a fényképeket és a mobilkamera élőképét. Ehhez gépi tanulást, neurális hálót használnak, ami a mintának megadott alkotások vonásait ülteti át. Hasonló rendszerek már egy ideje léteznek, de azok erőforrásigénye eddig messze meghaladta az okostelefonok kapacitását.

Forrás: facebook Forrás: Facebook

A konkurens fejlesztők, mint a Prisma, már szintén jól haladnak, de egyelőre a filtereik alkalmazását csak néhány másodperces késéssel tudják megvalósítani. A Facebook-projektért felelős Mike Schroepfer szerint a módszer minőségi ugrást jelent. A mobilos képátalakítás csak a jéghegy csúcsa, az alapját jelentő AI mesterségesintelligencia-rendszer forradalmasíthatja a gépi látást – fogalmazott. A számítógép ennek segítségével képes lehet követni egy ember tekintetét, mutatóujját, felismerni az arckifejezéseit. Így például adott arckifejezéshez automatikusan érvényesíthet egy filtert – feltéve, ha éppen erre van valakinek szüksége.

Ha a tesztidőszakot sikerrel zárják, az appot hamarosan világszerte elérhetővé teszi a Facebook.

(Forrás: Híradó.hu)