Elképesztő videón látszik, ahogy belefullad a szemétbe a dominikai óceánpart

2018. július 20., 10:48

Szerző:

Megdöbbentő videó terjed a Facebookon, amin az látszik, hömpölyög a hullámokkal a rengeteg műanyag szemét a Dominikai Köztársaság partjainál. 

Szakértői becslések szerint a világ óceánjaiban lévő szemét tömege 2050-re felül fogja múlni a bennük élő halak tömegét, arról nem is beszélve, hogy az ibolyántúli sugárzás hatására lebomló, szemmel már nem is látható műanyag, ha bejut a táplálékláncba, mélyreható változásokat idézhet elő a tengeri élőlények hormonháztartásában.

Ami saját kontinensüket illeti, a The Guardian által közölt adatok szerint az európaiak évente mintegy 25 millió tonna műanyag hulladékot termelnek, aminek kevesebb mint 30 százalékát hasznosítják újra.

A tengerparti hulladék 85 százalékát is műanyagok teszik ki.

Éppen ezért radikálisan csökkentené a fel nem bomló műanyag eszközök használatát és kötelezővé tenné az újrahasznosítható műanyagból készült csomagolásokat 2030-ra az Európai Unió. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a The Guardian újságírójának azt mondta, prioritás, hogy harcoljanak az egyszer használatos, öt másodperc alatt készülő, majd öt percig használt és 500 év alatt lebomló műanyagokra. A lépést azután jelentették be, hogy Kína december 31-i hatállyal megtiltotta a műanyag és más hulladék importját az országba.

Közben az Egyesült Államok 50. tagállamában, Oahu szigetén is betiltották a műanyag zacskókat, így Hawaii lesz az első tagállam, amely teljesen betiltja a zacskók kereskedelmi forgalmazását.

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.