Az éhezők diadala: szupermarketek maradékából főz ételcsodákat a szegényeknek a három Michelin-csillagos mesterszakács

2017. december 29., 19:25

Szerző:

A világ egyik legjobb mesterszakácsa, Massimo Bottura három Michelin-csillagos olasz sztárséf Milánó után újabb európai nagyvárosokban nyit olyan éttermet, ahol szupermarketek maradékából az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak.

Az 55 éves olasz konyhafőnök előkelő modenai éttermében 250 euróból vacsorázhat meg egy vendég, népkonyháiban azonban a rászorulók ingyen juthatnak híres séfek kreálta fogásokhoz. Bottura nem tekinti hulladéknak a boltok eladatlan élelmiszereit.

Fotó: Wikipédia

A séf milánói népkonyhája, a Refettorio Ambrosiano 2015-ben nyílt egy régi peremkerületi színházépületben, hogy újrahasznosítsa a világkiállítás vendéglátóhelyein megmaradt élelmiszereket, időközben azonban a Caritas Ambrosiana egyházi alapítvány segítségével az ingyenkonyha állandósult.

Bottura étkezdéiben nincs sorban állás, a rászorulókat asztalhoz ültetik, a sztárszakács és a Caritas szerint ez segít a nélkülözőknek visszanyerni önbizalmukat és kontrollálni az életüket.

Milánó után jövőre Párizsban és Nápolyban nyílik újabb ingyenes étterem.

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint – írja az MTI.

Bottura a jelen állás szerint a magyar városokban valószínűleg nem kapna közterületet a szegények ebédeltetésére, hacsak nincs valami hátszele, mint például a házi őrizetben tartott Dózsa György úti gázolónak. A titkosszolgálatoknál Gyurma fedőnéven ismert M. Richárd Nyugati téri éttermének minapi ételosztásához gond nélkül kiadták a területfoglalási engedélyt, amit több karitatív civil szervezet még pénzért sem kapott meg az önkormányzatoktól.