Állatok világnapja: Magyarországon évente több százezer „kedvenc” állat válik kóborrá

2016. október 4. 11:48

Az állatok világnapját 1931 óta október 4-én ünnepelik szerte a világon. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat.

A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul. Magyarországon például évente több százezer „kedvenc" állat válik kóborrá.

A NÉBIH állatvédelemért is felelős hatóságként folyamatosan figyelemmel kíséri a házi- és haszonállatok helyzetét, és küzd azért, hogy a mindenkinél alapvető értékké váljon a felelős állattartói magatartás.

Forrás: www.zoobudapest.com Forrás: www.zoobudapest.com

Az elmúlt években jelentősen javult a jogszabályi környezet: kötelezővé vált többek között a kutyák chipezése, tiltottá a gömbakvárium, a tartós kikötés, a fülcsonkítás, az állatkínzás pedig ma már bűncselekménynek minősül.

A háziállatok mellett a haszonállatoknak is jár a megfelelő bánásmód. Ennek biztosítása érdekében az állattartó telepeken kötelezővé vált állatjóléti felelős kijelölése, amihez alapkövetelmény a részvétel az állatjólétifelelős-képzésen. A NÉBIH ingyenes képzésein az elmúlt három évben több mint négyezer-ötszázan vizsgáztak le. A hatóság emellett folyamatosan ellenőrzi az állatszállítmányokat is és részt vesz a terület szabályozásáért felelős EU-s munkacsoport munkájában.

Az állatok világnapja egész évre azt üzeni, hogy éljünk harmóniában a minket körülvevő élőlényekkel és a természettel. Érdemes ellátogatni a közeli állatkertekbe, vadasparkokba, hogy feltöltődjünk azokkal az élményekkel, amelyeket csak az állatok adhatnak nekünk.


Forrás: www.newfoundreads.com Forrás: www.newfoundreads.com

A Fővárosi Állat- és Növénykert több mint negyedszázada minden évben megtartja az állatok világnapját. 2009 óta azonban az eredetileg egynapos rendezvényt több napon át tartó programsorozat, az Állatszeretet Fesztivál váltotta fel. Az idei évben az eseménysorozat október 4-én, a tulajdonképpeni állatok világnapján kezdődik hivatalos megnyitóval, és egészen október 9-ig tart – olvasható az intézmény közleményében.


(Forrás: Híradó.hu)