A világ leghíresebb tojásfája ismét teljes pompájában díszeleg

április 16. 20:55

Bár az öreg almafa, mellyel a saalfeldi Volker Kraft elkezdte a hagyományt, nyugdíjba vonult gazdájával együtt, a város nem hagyta veszni a tradíciót.

Volker Kraft gyakorlatilag pár év alatt világhírűvé tette azt a németországi kisvárost, Saalfeldet, ahol hosszú éveket át díszítette fel almafáját hímes tojásokkal húsvét alkalmából.

Kraft még gyerek volt, amikor látott egy tojásokkal díszített orgonafát szülővárosában és már akkor elhatározta, hogy egyszer ő is hasonlóan készül majd a húsvétra. Jó pár évvel később, 1965-ben, amikor a Kraftnak saját családja volt, úgy döntött, hogy hagyományt teremt és egy frissen ültetett almafára 18 darab, akkor még műanyag tojást akasztott.

Mivel a kert dísze igen gyorsan nőt, egyre több és több tojásra volt szüksége, hogy kellő pompájában díszeleghessen az almafa. Ezért a Kraft család a konyhában mindig a héjból kifújva használta fel a tojás, hogy azt később maguk díszíthessék fel tavaszra.

Amikor Volker és felesége, Christa gyermekei kirepültek a fészekből, a családfő segítség nélkül maradt, így az almafának volt pár éve, hogy pihenhessen. Amikor pedig Kraftéknak unokáik születtek, ismét felélesztették a hagyományt.

Az almafát a család egészen 2015-ig több heti kemény munkával öltöztette fel, a saját kezűleg díszített, közel tízezer darabnyi hímes tojással. Azonban a házaspár koránál fogva úgy döntött, hogy visszavonul, így két éve utoljára készítették el ők a világhírű tojásfát.

A saalfeldiek szerencsére nem hagyták, hogy feledésbe merüljön az a szép tradíció, mely híressé tette városkájukat, így tavaly óta a kastély parkjának egyik fáján díszelegnek Krafték díszes tojásai.

Egyébként nem csak a németek lehetnek büszkék a tojásfájukra, Csallóközcsütörtök főterén egy fát mintegy ezerhatszáz darab tojással díszítették fel a közelgő húsvéti ünnepre a település fennállásának 800. évfordulója alkalmából.

(Forrás: hirado.hu)