A hangulatvadász – Czolori: ékszer, ami összefoglal

Ékszerei nem alibidarabok. Nem azért készülnek, hogy kitöltsék a mellkason lévő üres háromszöget. A Czolori láncok, karkötők, fülbevalók arról szólnak, aki hordja őket. Czok Ildi ékszertervező statement (vagyis hangsúlyos, látványos) darabokat alkot, amelyek viseléséhez bátorság kell.

2017. november 29., 20:36

Szerző:

Ékszerei már méretükben sem szokványosak, azonnal vonzzák a tekintetet. Színek, formák, anyagok kavalkádja tárul elénk, amikor végignézünk rajtuk. Ikonikus kollekciónak számítanak a Geom fantázianevű íves láncok, karkötők, a plexialapra szorosan egymás mellé feldolgozott fonalékszerek. Ő vezette be a piacra ezt az újszerű megoldást, azóta sokan követik, másolják. A Twisted, vagyis csavart fonalékszerei pedig olyanok, mint az élő természet: a zsinórok, mint az indák tekerednek egymásra, fonódnak össze. A Floralia nevű ékszerek ugyancsak fonalból készülnek, a virágos láncok, fejdíszek, karkötők színpompásak, izgalmasak, és ha valamihez, akkor hozzájuk tényleg bátorság kell. Az aktuális divattrend a keze alá dolgozik, a virágok most divatosak.

Ildi simán hordja őket a hétköznapokon is, akár egyszerű farmerkabát és top mellé is.

− Ez vagyok én, vállalom önmagam – mondja, amikor azt kérdezem, mit szeretne kifejezni vele. Szerinte egyre több nő van, akik szívesen viselik az ékszereit. Ők többnyire magas beosztásban dolgozók, multinacionális vállalatok alkalmazottai, akik a szigorú öltözködési etikett keretei között mozgásteret találnak azáltal, hogy felvesznek egy szokatlan ékszert, és ezáltal megmutatják az egyéniségüket.

Azért a kisebb, visszafogottabb ékszerek készítéséről sem mondott le. A Geom-sorozatból van például keskenyebb íves nyakék és medál is, de a gyöngyös vagy a Twisted bujaságokat is kérheti a megrendelő kevésbé dús változatban.

Fotó: Bazánth Ivola

Czok Ildi mindig tudta, hogy a művészet lesz az útja, de előbb azért közgazdaság-tudományi egyetemet végzett, és elhelyezkedett a reklámszakmában − kitapasztalta, mi nem szeretne lenni. Édesanyja iparművész, köt, fonalakkal dolgozik. Ildi, ahova csak lépett a lakásban, fonalat látott, nem véletlen, hogy ékszertervezőként is ezt az alapanyagot vette kézbe először.

− Be kellett laknom a művészidentitást, és úgy érzem, sikerült. Amikor hat évvel ezelőtt elkezdtem ékszereket készíteni, hangulatvadásznak hívtam magam. Az alkotásban domináltak a hangulatok. Rekonstruáltam a színegyüttállásokat, lehetett szó egy festményről vagy avarról, és amit láttam, darabjaira szedtem szét, majd újraalkottam egy ékszerben. Korábban úgy éreztem, mindig valami újat kell mutatnom a kollekcióimmal, aztán rájöttem, a piac nem mindig tudja követni a sok változást. Ezért egy idő után inkább a meglévő ékszereket kezdtem színek szerint bővíteni. Van a munkámnak egy furcsa tehetetlensége: én már rég túl vagyok valamin, de a piac még nincs, a vevők a megszokottat akarják kapni. Rájöttem, ahhoz, hogy első ránézésre felismerhető legyen, hogy az ember egy Czolorit tart a kezében, annak rám jellemzőnek kell lennie.

Gyöngyös nyakláncot forgatok a kezemben: színek és anyagok randevúja, ásvány találkozik cérnával, kerámiagyöngy üveggel, némi műanyag a fémmel.

– Lehet, hogy mindez kaotikusnak tűnik, de a végeredményben a sokaságból harmonikus egység lesz – mondja. – Meg szoktam érezni a pillanatot, amikor valamilyen energia keletkezik abból, ha két szín egymás mellé kerül.

Vevőkörében nincs nagy átjárás, akik az íves ékszereket veszik, dizájnban nagyon határozottak, akik az organikus csavartat, azok egyszerre szeretik a különleges, de sportos megjelenést. A legtöbb reakciót a gyöngyös ékszerek váltják ki, Facebook-oldalán is azokhoz érkezik a legtöbb hozzászólás.

A szabad alkotásra ma már kevés ideje jut, sok a megrendelés. Délelőttönként készíti el ezeket az ékszereket, amikor a gyerekek iskolában vannak, és olykor visszadolgozik a reklámszakmába is. Attól kezdve, hogy leül elkészíteni például egy buja gyöngyös nyakéket, addig, amíg elkészül az ékszer, hat óra telik el aprólékos munkával. Ezt követi a fotózás − minden munkáját dokumentálja −, a csomagolás, a postázás, a posztolás.

Szereti az ügyfeleit, a találkozásokat, az érzést, hogy köze van hozzájuk. Eddig egyszer mondott nemet egy kérésre. Egy menyasszony kifejezetten Czolori nyakéket szeretett volna viselni az esküvőjén.

– Elmentem vele a szalonba, hogy kitaláljuk, mi illene leginkább a ruhájához és a személyiségéhez. A menyasszonyi ruha azonban annyira díszes volt, hogy semmit sem adott volna hozzá az ékszerem.

Az ékszerkészítés mellett mostanában egy új szolgáltatás, a színtanácsadás bevezetésén gondolkozik. Olyan rendszert szeretne összerakni, aminek része az ékszer, a színtanácsadás, a styling.

− A sikeres márkák mögött mindig van egy filozófia, az enyém a bölcsességgel és életszeretettel összefonódó szépség, az ember összefoglalása az ékszerrel. Azt látom, hogy negyven fölött a nők számára sokszor megugorhatatlan kihívás a megújulás. Sokan megijednek, s inkább hátradőlnek, mondván, az van, ami van, nem tudnak változtatni rajta. Nagy segítség lenne számukra egy külső, szakértő segítség, hogy újra megtalálják a szépségüket. Nekünk, negyvenen túliaknak is meg kell mutatnunk, hogy még mindig nők vagyunk, csinosak vagyunk. Bár a szexepilünk a méltóságunkból és nem a dekoltázsunkból fakad, a pálya a miénk is. / Szabó Brigitta

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.