24 emberi koponyával buktak le a bali csempészek

2018. február 9., 12:04

Szerző:

A bali hatóságoknak sikerült megakadályozniuk, hogy 24 gondosan kikészített emberi koponyát csempésszenek ki az országból. A bali vámhivatal illetékesei pénteken számoltak be arról, hogy januárban kétszer foglaltak le papírdobozokba pakolt emberi koponyákat, amelyeket a csempészek Hollandiába akartak eljuttatni – írja a hvg.hu.

A hatóságok szerint a koponyák kulturális jelentőséggel bíró műtárgyak voltak, amelyek Indonézia más részéből származtak. A szállítmányon úgy tüntették fel, mintha szintetikus anyagból készültek volna, de a Balin működő kulturális örökségmegőrző központ szakértői vizsgálata megállapította, hogy valódi emberi koponyákról volt szó.

A vámhivatal szerint a koponyák a dajak őslakosok által lakott térségből, Borneó szigetéről származhatnak.

Az üggyel kapcsolatban még senkit nem tartóztattak le. A vámhivatal az örökségmegőrző központra bízta a döntést, hogy mi legyen a lefoglalt koponyákkal.

Tegnap 14:44

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.