Külföld

Egy amerikai F-18-as lelőtt egy Szu-22-es vadászbombázót Szíriában

Az amerikai haditengerészet F-18-as típusú vadászgépe lelőtt egy szíriai Szu-22-es vadászbombázót Takka közelében - jelentette be a közleményben az Egyesült Államok.

A tájékoztatás szerint azért lőtték le a szíriai vadászbombázót, mert az előzőleg az amerikaiak által támogatott, az Iszlám Állam terrorszervezettel harcoló katonai koalíció egységeit bombázta.

Fotó: US Navy

Szíriában az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen két csoport is harcol. Egyrészt a nyugati katonai szövetség által támogatott többvallású, többnemzetiségű (kurd, szír, arab) katonai koalíció (Syrian Democratic Force, SDF). Másrészt az oroszok által támogatott Asszad-rezsim hadserege. Mivel az országban évek óta polgárháború pusztít (ez tette lehetővé a térségben az Iszlám Állam megerősödését), az Asszad-rezsim hadserege gyakran támadja az SDF alakulatait is, egy ilyen eset vezetett most a Szu-22-es lelövéséhez is.

Az Egyesült Államok 2014 óta nyújt katonai támogatást az Iszlám Állam elleni harchoz, ez volt azonban az első eset, hogy lelőttek egy szíriai vadászgépet.