Tudás

Fagyos napok: itatással is segíthetjük az etetők madarait

Szokatlanul hideg napokkal zárul az év első hete, ezért különösen aktuális a téli itatásról beszélni. Már csak azért is, mert sok madárnak a téli ivó- és fürdővíz legalább olyan fontos, mint a táplálék – írja az MME.

Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. Folyékony halmazállapotú vizet találni télen valójában sokkal nehezebb, vagy egyenesen lehetetlen, míg élelem szinte mindenhol van. Az ivás különösen a mind gyakoribb csapadékmentes, hó- és zúzmarahiányos teleken okoz gondot a madaraknak, amikor a fagyott csapadék csipegetése sem lehetséges.

Forrás: MME

Az etetőkön további problémát jelent, hogy a száraz magvak és az állati zsiradék víztartalma is alacsony, így a táplálékból sem jutnak elegendő nedvességhez az állatok (ezen némiképp segít, ha almával is etetünk). És akkor még nem beszéltünk a tollazat télen is fontos tisztántartásának problémájáról, amihez legalább vastag hótakaróra, vagy nagyobb felületű és mélységű folyékony halmazállapotú vízre van szükség.

A települési madárvédelem, így a téli etetés is legalább annyira rólunk, emberekről szól, mint a madarakról. Az etetőt és az itatót látogató, nyüzsgő madársereglet megfigyelése olcsón és bárhol, akár a sokadik emelet magasságában is elérhető élményt kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

(Forrás: MME)