Vélemény

Ceglédi Zoltán: Killer­nyugger!

Orbán Viktor nyugdíjasai már a nyílt utcán gyilkolnak! Ide vezetett a fiatalellenes kampány.

Lesötétített szobában, lábujjhegyen gépelem ezeket a sorokat. Félek. Ha az alsó szomszéd, a mazsolaszerű Hajnalné rájön, hogy itthon vagyok, úgy tán a képernyőre fröccsenő vérem lesz a mondat végén a pont. Tombolnak a miniszterelnök nyugdíjasai. Hetek óta gyalog jövök a kilencedikre. Rettegek beszállni a liftbe – mi lesz, ha az ajtó mögött rejtőzik? Mi lesz, ha botjával bordán suhint (odáig ér fel), végrehajtva a módszeres kiirtásunkra szőtt tervet, melynek részleteit a szintúgy szépkorú Orbán ismertette a Facebookon? Rettegünk. Mi, fiatalok. A falakon gyöngybetűkkel felfújt falfirka: Make Tea, Not Love! John Cleese aláírással. Lesunyt fejjel, bicegő járással lopakodunk alatta, hátha távolról porckorongosnak tűnünk. Mimikri.

Nem járunk már boltba sem. Két hónapja a CBA-ban farháttal dobáltak meg, kapucnimba égő Erzsébet-utalványt dobtak, számba hatlapos tortaszeletet tömtek, tegnapit. A bejárat előtt banyatankokból rakott barikád, rajta bazsarózsás otthonka leng: harci lobogó.

Csak a bulinegyed tartja még magát, de egyre nő a kétségbeesés, a brit legénybúcsúsok már csak halkan sakkoznak, a Madách téren kizárólag habos kakaót árulnak, azt is műanyag bögrében, hogy ne csörömpöljön, ha leejtik. Az orbánista Idelitas-újságírók fülelnek.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Eluralta a várost a félelem. A BKV-n csak személyi igazolvánnyal lehet utazni. Járókeretlegények állnak lesben az automata mellett – aki diákbérletet venne, arra azonnal lecsapnak, és elmesélik neki, hogy volt 1981-ben a Kossuth emgétéeszben a palántákkal, meg a hétfői adásszünet. Egy hete a Jászain meglincselték Bródy Jánost. Hiába rázta őszülő fürtjeit, hiába vette elő a papírjait, hogy asszonyom, hát nézze, itt írja a Drága Kis Szigem, hogy 83 éves leszek június 31-én. Tini, Tini, hazudik, csattogtak a retikülök a beatzenész fején, bezzeg a mi időnkben, rikoltották. Lámpa meg lángja, mi, te himpellér! Citromízű banán, akadjon a torkodon! Neveletlen lokomotívomegás! Régi szép táncdalokat, kihímezve! Kérsz egy kis Krasznaja Moszkvát a pofádba?

Orbán Viktor utasításba adta minden szépkorúnak, hogy irtsák ki a fiatalokat.

Az Őszi Napfény Idősek Otthonában diótörővel és cipészárral próbál atommagot hasítani Öreges professzor, a bombát a Sziget Fesztiválra szánja – igaz, megy a töprengés, hogy Gerendai Károly még szőke vagy már ősz, mert attól függ.

Engem eddig háromszor öltek meg. Először a kormány hírportálja, az Örego.hu cikke után egy szennyvízládába fojtottak bele. Eddig azt se tudtam, hogy van ilyen, hogy szennyvízláda. Mi az? Miért teszik ládába a szennyvizet, hol, kicsoda, minek? Másodjára a kormány hírműsora, a TV2 Vének tüzelte fel a kedélyeket: fotóval és címmel ismertették Magyarország hatvan év alatti lakosainak névsorát, aznap este Molotov-koktél (szép, békebeli, csatos Bambi üvegben) repült be az ablakomon, és égtem halálra. Harmadszor a kormány napilapja, a Magyar Idős rúgta be a pogromot, olyan tippekkel, hogy például a drogériák óvszer- és tamponpolcai környékén érdemes vadászni, vagy hogy aki nem tudja egyben kivenni a fogsorát, azét ki kell verni. Engem a buszmegállóban vadásztak le, mikor kiszúrták, hogy szemüveg nélkül böngészem a menetrendet – már löktek is a troli alá, darabokra tépett a villamos.

Most tehát negyedik kiirtásomtól rettegek a sötét szobában. Hajnalné tizedszer teszi fel a Kislány a zongoránál című fiatalhajtót, hátha nem bírom tovább, előpattanok. De nem fogok. Viszont… fura érzés kerülget.

Úgy áll a helyzet, hogy az elmúlt tizeniksz évben soha, egy pillanatig nem jutott eszembe, hogy a Jobbikra szavazzak. Mióta viszont Orbán Viktor és a kanálisok elkezdték ezt a penetráns, kamu nyugdíjas-riogatást, valahogy szimpatikusabb Vona Gábor.

Ezt például el lehet érni a kampánnyal.