Vélemény

Balázs András: A Kék Ponttól az Auróráig

Lakossági felajánlásokból jöhet össze az Auróra működtetéséhez szükséges minimális tőke – adta hírül a kormánypropaganda által drogtanyának bélyegzett közösségi ház. Bár a fennmaradásért folytatott küzdelemben a civilek állnak nyerésre, a Kocsis Máté vezette önkormányzat nem hátrál meg. Józsefváros Rodrigo Dutertéja a civil szerveződések mögött drogterjesztőket sejt.

A rezsim ellenfeleinek kábítószerügyekkel való rágalmazása nem csak a Fülöp-szigeteken, hanem a VIII. kerületben is kipróbált gyakorlat. Bár a Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramja már a polgármester előző ciklusa alatt kapitulált, a gyűlöletpropaganda évről évre új ellenségeket kreál. A hajléktalanság kriminalizálását a tinédzserek kötelező drogtesztjének, majd a túlkoros kamaszok játszótéri bírságának felvetése követte. A rendpárti politika idei slágere a rendszerkritikus szórakozóhelyek hatósági vegzálása.

Fotó: Bojkovszky Péter

A civilek elleni országos uszítás helyi viszonyokra szabott változatát ismét a szerhasználók stigmatizálásába csomagolták. A hivatalos szervek összehangolt akciói először az Aurórának az ipari kender hasznosításával kapcsolatos rendezvényét, utóbb a közösségi tér finanszírozását szolgáló vendéglátást pécézték ki. Miközben a civil szervezeteknek otthont adó egyesület programjait rendszeres razziák kísérik, Józsefváros sokat tett az ártalomcsökkentés és a prevenció felszámolásáért.

A józan drogpolitikával vívott csatájában Kocsis Máté nem magányos harcos. Noha az új típusú, szintetikus kábítószerek szinte letarolták az országot, a kormány drogstratégiája kábítószermentes Magyarországról ábrándozik. Bár az új Btk.-val Európa egyik legszigorúbb drogtörvényét fogadtuk el, a fogyasztók üldözése nem hozhat eredményt.

Mialatt az illetékesek az alkalmi szerhasználókra vadásznak, az olcsó drogok túlkínálatában fuldokló fiatalok jóformán azt sem tudják, mit vásárolnak. A VIII. kerületben a dizájnerdrogok neve és hatásmechanizmusa szinte utcáról utcára változik. Amire az egyik anyag felkerül a tiltólistára, már egy másik készítmény tölti be a piaci rést.

Az ellenségkép fenntartását ráadásul az elesettek fizetik meg. A pszichoaktív szerek kannás borának számító di­­záj­­ner­­dro­­gok­­kal a középosztálybeliek főként a partikultúra világában találkoznak. A marginalizált helyzetű fiatalok esetén azonban a hagyományos tudatmódosítók és az alkohol szerepét vehetik át.

A racionális cselekvés nem csupán a szenvedélypolitika területén hiányzik. Ahogyan a tűcsere bezárásával a közbiztonság helyett a hepatitisfertőzöttség növekedett, úgy a rendteremtés más eszközei is kudarcot vallottak. A nehéz sorsú fiatalokkal foglalkozó Józsefvárosi Roma Szolgálat helyén létrejött hajléktalan-előállító az unortodox szociálpolitika jelképe.

Bár a nincstelen családok kilakoltatását a fővárosi kerületek versenysportként űzik, Kocsis Máté ebben a mezőnyben is az élbolyhoz tartozik. A Város Mindenkiért mozgalom adatai szerint önkormányzati bérlakásból a VIII. kerületben teszik utcára a legtöbb embert. Pedig a hajléktalanság megoldása önálló lakhatás biztosításával alig kerülne többe, mint a fedél nélküliek ellátása. Különösen igaz ez Józsefvárosra, amely jelentős számú saját tulajdonú lakással rendelkezik. Noha az érintett ingatlanok egy része kihasználatlan, a lakásállomány mindössze kilenc százalékát utalják ki szociális alapon.

A szegényellenes intézkedések a törzsszavazóknak szóló gesztusok, a populizmustól azonban nem lesznek élhetőbbek a hétköznapok. A székházától tavaly megfosztott Roma Parlament és a Phralipe Független Cigány Szervezet éppúgy közös kultúránk részei, mint az Auróra utcai civilek.

A Kék Pont tűcsereprogramjának elűzésétől az Auróra hatósági vegzálásáig tartó folyamat egyértelmű üzenet. A rendszer legelszántabb kiszolgálói attól sem riadnak vissza, hogy a bornírt jelszavakat tettek kövessék. Kocsis Máté két ciklus alatt beváltotta az Orbán-kormány valamennyi fenyegetését.