Külföld

Az oroszoknak kémkedett egy lengyel jogász, négy évet kapott

Négyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a varsói kerületi bíróság egy lengyel-orosz kettős állampolgárságú jogászt Oroszország javára végzett kémkedés miatt.

Az ítélet nem jogerős. A jogászt, Stanislaw Sz.-t, aki nem ismerte el bűnösségét, 2014 októberében tartóztatta le a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW). Az ügyészség tavaly áprilisban vádolta meg azzal, hogy az orosz katonai hírszerzésnek (GRU) kémkedett.

Stanislaw Sz.-el együtt a lengyel nemzetvédelmi minisztérium művelődési osztályának munkatársát és magas rangú tisztjét, Zbigniew J.-t is letartóztatták, majd tavaly áprilisban hatéves börtönbüntetésre és a közügyektől való ötéves eltiltásra ítélték.

Mindkettejük ügyében a hatóságok titokban folytatták az eljárást. Meg nem erősített sajtóhírek szerint az elítélteknek közös irányítótisztjük volt – írja az MTI.

A hétfői bírósági ítélet indoklása szerint – amely már nyilvános volt – a jogász 2012-ben átesett a GRU kiképzésén, és vállalta, hogy a lengyel energetikáról, mindenekelőtt az észak-lengyelországi Swinoujsciében épült tengerparti gázterminálról szolgáltat információkat.