Pénz

Az FBI őrizetbe vette a Volkswagen egyik volt vezetőjét

Csalás gyanújával őrizetbe vette az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) a német Volkswagen autógyártó vállalat egyik volt vezetőjét a kibocsájtási botránnyal összefüggésben.

Oliver Schmidt a német óriáscég compliance-osztályát vezette az Egyesült Államokban 2014-től 2015 márciusáig. (A complience többek között azért felel, hogy a cég tevékenysége ne sértse az adott ország jogszabályait, azokkal összhangban működjön.) A New York Times információi szerint a férfit szombaton vették őrizetbe a hatóságok Floridában.

A Volkswagen egyelőre nem kommentálta a történteket, mindössze annyit közöltek, továbbra is együttműködnek az amerikai igazságügyi minisztériummal.

Az őrizetbe vétel azért érintheti különösen érzékenyen a német autógyártó vállalatot, mert hosszas tárgyalások után lezárulni látszottak a kibocsájtási botrány nyomán a cég ellen indult eljárások és perek. 2015-ben derült ki, hogy a Volkswagen csalt egyes modelljei károsanyag-kibocsájtásával: a járművek a megengedett határértéknél jóval több mérgező anyagot bocsájtottak ki. A botrán nyomán a Volkswagen több milliárd euró összegű kártérítést fizetett ki.

(Euronews)