Itthon

Az állam ma is annyi pénzért veszi a földet az útépítéshez, mint amennyi miatt a Sukoró-ügyben embereket elítéltek

Tizenegy forint a különbség. M4-es autópálya: 359 forint/négyzetméter, Sukoró-ügy: 370 forint/négyzetméter.

Az M4-es autópálya fejlesztéséhez jelenleg is hozzávetőlegesen ugyanazon a négyzetméteráron vásárol területeket az állam, mint amennyiért 2008-ban beszámították Joav Blum izraeli üzletember pilisi és albertirisai gyümölcsöseit a Fejér megyei Sukorón építendő kaszinóváros és turisztikai központ létrehozásához – írja közérdekűadat-igénylésére hivatkozva a Hír TV.

A televízió a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) kérdezte meg, hogy az M4-eshez mennyiért veszik a területet az M0-s és Cegléd között. A válasz szerint övezeti besorolás függvényében a négyzetméterár 209 és 509 forint között változik. Ennek az átlaga 359 forint, vagyis alig kevesebb annál a hozzávetőlegesen 370 forintos négyzetméterárnál, amellyel az állam 2008-ban, a Sukoró-ügyként elhíresült esetben számolt a telekcsere során.

Itt épült volna meg a King’s City
Fotó: Népszabadság-archív / M. Schmidt János

A Sukoró-ügyben Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési jogi igazgatót azzal vádolták, hogy hozzájárultak, hogy Blum verseny nélkül szerezzen meg olyan állami tulajdonú külterületi telkeket Sukorón, amelyeken a King’s City turisztikai beruházást kívánták felépíteni. Erre telekcsere útján volt lehetőség, a bíróság pedig elfogadta a vád érvét, hogy a csere csak úgy valósulhatott meg, ha Blum telkeit túl-, az állami földeket pedig alulértékelik. A szerződés megvalósulása esetén az államot 1,2 milliárd forint vagyoni hátrány érte volna. Tátrait és Császyt 2015-ben a Szolnoki Törvényszék bűnösnek mondta ki, Tátrai hűtlen kezelés kísérlete miatt 4 évet, Császy bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés, illetve magánokirat-hamisítás miatt 3 és fél év letöltendőt kapott.

Ezt az ítéletet a Kúria most június elején jóváhagyta.