Itthon

Az Alkotmánybíróság előtt a CEU ügye

A tüntetések, a tiltakozó tudósok és még a jobboldali választók is megmutatták: a kormány teljesen egyedül maradt a szabad oktatás elleni harcában. Áder János volt az egyetlen, aki a Fideszes többség mellé állt, miközben jogászok és jogtudósok is világossá tették, hogy a lex CEU alkotmányellenes – írja közleményében az LMP.

Az LMP szerint a CEU jó, a lex CEU viszont rossz Magyarországnak, ez ennyire egyszerű, és ezt mindenki látja a Fideszen kívül. Soha annyian nem fordultak szembe ezzel a kormánnyal azok közül, akik egyébként a Fideszt támogatják, mint most.

Az utólagos normakontrollhoz az országgyűlési képviselők negyedének aláírása szükséges, azaz 50 szignó kell hozzá. A CEU ügyében az LMP-s Széll Bernadett indította el. A sikerhez szükség volt a Jobbikos képviselők aláírására is, nélkülük nem lett volna meg az ötven szignó. Egy hete jelentette be Szávay István, hogy a Jobbik elnökségének döntésére a frakció minden tagja aláírja a beadványt, mert a jogállamiság pártján állnak, és azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben be

A szükséges számú aláírás összegyűjtése után az LMP most benyújtotta a beadványt az egyetem megmentéséért – közölték pénteken. Azt azonban senki nem tudja, mikor lesz ebből döntés, mert az AB-t semmilyen határidő nem köti.