Tudás

2016 melegebb és csapadékosabb volt az átlagosnál

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éves elemzése szerint Magyarországon 2016 nagy része melegebb és csapadékosabb volt, mint az 1981–2010-es sokévi átlag.

Az MTI-hez eljuttatott elemzésükben kifejtették: Magyarországon 2016 középhőmérséklete több mint 11 fok volt, a tizenkettedik legmelegebb évnek bizonyult 1901 óta, de csaknem egy fokkal elmaradt az eddigi legmelegebb 2014-től. Ugyanakkor csupán egy olyan hőhullám volt (június 23–26. között), amely megfelelt a másodfokú hőségriasztás kritériumának.

A január átlagos volt, ezzel együtt 2016-hoz köthető a hatodik legmelegebb tél 1901 óta.

A legmagasabb hőmérsékletet július 12-én Kecskemétnél mérték, (36,9 fokot), a legalacsonyabbat, mínusz 18,5 fokot pedig január 23-án a Nógrád megyei Mihálygergén.

A legnagyobb pozitív anomália februárban jelentkezett, akkor a havi átlag több mint öt fokkal melegebb volt a megszokottnál. A szeptember két fokkal, a március is csaknem másfél fokkal volt melegebb a szokásosnál. Mindezek eredményeként a tavalyi volt a legmelegebb február, míg a szeptember a tizenegyedik legmelegebb lett a hónapok rangsorában, de az első húsz helyezett között szerepel még a június és az április is. A legnagyobb negatív eltérés októberben és decemberben volt, amikor több mint egy fokkal hidegebb volt az átlagnál.

Emellett megjegyezték, hogy a hideg küszöbnapok éves száma is „jól kifejezi a szokásosnál melegebb évet”. Az átlagos 95 nap helyett tavaly csak 80 fagyos (amikor a minimumok fagypont alatt alakultak) nap volt. Emellett az átlagos tíz helyett csak öt zord nap volt, amikor –10 fok alá is hűlt a hőmérséklet. A szokásos 27 helyett pedig csak 23 téli nap volt, amikor a maximumok is fagypont alatt maradtak.

Ezzel együtt a nyári napok száma (amikor a maximumok 25 fok felett alakultak) 93 volt, ami meghaladta az 1981–2010-es átlagot (80 nap). A hőségnapok száma (amikor 30 foknál is melegebb volt) a sokévi átlaghoz hasonlóan alakult, huszonhármat regisztráltak belőle. Mindemellett viszont országos átlagban nem volt (35 fok feletti maximumokat jelentő) forró nap.

Tavaly az éves átlagos csapadékösszeg több mint 690 milliméter volt, az 1981–2010-es átlag 118 százaléka. Kiemelkedőnek számít a januári, a februári, a júliusi és az októberi csapadékmennyiség. Januárban 84, októberben 86, júliusban 96, februárban 192 százalékkal haladta meg a havi csapadékmennyiség az adott hónapban szokásos értékeket. Ennek nyomán a tavalyi február volt a legcsapadékosabb 1901 óta, a július a második, a január pedig a tizedik lett a legcsapadékosabb hónapok sorában. A december (az előzetes adatok alapján), valamint az április és a szeptember viszont igen száraznak bizonyult: a második legszárazabb decembert és a tizedik legszárazabb áprilist tudhatjuk magunk mögött.

Kitértek arra is, hogy az előzetes adatok alapján globálisan a 2016-os év továbbra is rekordmelegnek ígérkezik. A 2016. januártól novemberig tartó időszak 0,94 Celsius-fokkal haladta meg a bolygó 14 fokos, a teljes 20. századot jellemző átlaghőmérsékletét. Rekordmeleg volt Alaszkán, Kanada nyugati területein, az USA északi és keleti régióiban, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részein, Afrika több régiójában, Észak- és Dél-Ázsia egyes részein, valamint Délkelet-Ázsiában. Európában (az előzetes adatok szerint) a 2016-os év a negyedik legmelegebb a sorban – írta a meteorológiai szolgálat.